ON ZNA ZAŠTO!

Izmjena Italije sve naljutila, ali to nije bilo ponižavanje: Manćini je ovim potezom ispravio nepravdu staru 30 godina!

Autor Bojan Jakovljević

Donaruma je napustio teren iako nije bio povrijeđen, ali iza svega se krije jedna stara priča.

Izvor: Profimedia

Italija je na savršen način završila grupnu fazu Evropskog prvenstva. Savladali su Vels 1:0 i tako sa tri pobjede bez primljenog gola otišli u osminu finala.

Ipak, izmjena koju je napravio Roberto Manćini bila je detalj o kojem se poslije meča i te kako pričalo.

Naime, selektor Italije je u završnim minutima utakmice riješio da zamijeni golmana Đanluiđija Donarumu i uvede Salvatorea Sirigua, što su mnogi navijači Velsa pogrešno protumačili kao ponižavanje protivnika.

Donaruma nije bio povrijeđen, nije bila ni utakmica nokaut faze u kojoj su se bližili penali, pa su mnogi smatrali da Manćini nema opravdan razlog da pravi takvu izmjenu.

Mnogi su na stadionu "Olimpiko" zviždali Manćiniju zbog ovog poteza, ali malo je poznato da je on time samo želio da ispravi nepravdu staru 31 godinu!

Bilo je to na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, kada su i tada "azuri" odlično startovali na turniru i pred svojom publikom željeli da osvoje Mundijal.

Ipak, jedini igrač koji na tom turniru nije uspio da upiše nijedan jedini minut na terenu bio je baš Roberto Manćini. On je kod tadašnjeg selektora Azelja Vićinija bio tek peti napadač, pošto su ispred njega bili Đanluka Vijali, Salvatore Skilaći, Roberto Bađo i Andrea Karnevale.

Više puta tokom karijere je Manćini naglasio da mu je to nešto za čime najviše žali u svojoj karijeru, a sada je riješio da dopusti 34-godišnjem Siriguu da konačno upiše nastup na nekom velikom turniru...