ČEKAJU SE POJAČANJA

Stanojević precrtao Bajbeka – "Došao ili ne, sad je svejedno"! 

Autor Goran Arbutina

Mnogo je problema do sada pravio, ali čini se da je ovim potezom Žan Kristof Bajbek jasno odredio svoju sudbinu u Partizanu.

Izvor: MN PRESS

Fudbaleri Partizana započeli su već odavno pripreme za novu sezonu, a ovog utorka su imali i zvanično okupljanje pred predstavnicima medija.

Poslije uvodnog obraćanja predsjednika Milorada Vučelića i novih informacija o transferima koje je direktor Miloš Vazura otkrio, sa novinarima je razgovarao i trener Partizana Aleksandar Stanojević, koji je otkrio da Žan-Kristof Bajbek nije došao na pripreme.

Šef stručnog štaba je na početku otvorenog treninga sumirao utiske poslije prvog dijela priprema, govorio o mogućim dolascima i odlascima iz kluba, statusu pojedinih igrača koje ima na raspolaganju, kao i taktičkim promjenama u timu koje je najavio.

"Polako se pripremamo za težak rad, danas imamo jak trening. Nisu još svi igrači tu, Natho dolazi sutra, Suma dolazi sutra...", počeo je Stanojević.

Crno-bijeli su u prethodnom periodu doveli Danila Pantića i Sinišu Saničanina kao dvojicu slobodnih igrača, a Stanojević vjeruje da će oni donijeti željeni kvalitet.

"Danila Pantića je doveo njegov kvalitet da može da igra na više pozicija, kako na boku, tako i na zadnjeg veznog. On zna šta znači nositi dres Partizana, a već nekoliko godina se traži, stalno je neki pozajmljen igrač. Sad konačno ima stabilnost gdje više nema obavezu prema Čelsiju ili nekome. Ne želim da na njega stavim preveliki pritisak. On je sigurno kvalitetan igrač koji može da nam donese nešto na više pozicija. Rekao sam mu da mu zamjeram što je postigao samo jedan gol, očekujem da postigne pet-šest-sedam golova i bude ono što od njega očekujemo. Mi smo postizali dva i po gola po utakmici i očekujem da baš ja budem taj koji ću mu unaprijediti igru. S druge strane, stalno rotiramo igrače i nema standardnih, ali imali smo Asana koji je mnogo golova postigao, imali smo Markovića koji je dao 10 golova. Imali smo dosta igrača koji su podigli formu", počeo je trener crno-bijelih priču o igraču poniklom u Partizanu, a potom otkrio da bi dolazak Saničanina mogao da dovede do novina u odbrani.

"Saničanin je standardan reprezentativac Bosne i Hercegovine, zna našu ligu, ljevonog, možemo da igramo sa tri u odbrani sa njim. Ima dobru fiziku i skok i nadam se da će se pokazati kao pravo pojačanje. Formaciju ćemo mijenjati, to je u suštini raspored igrača, ali moramo imati dvije-tri opcije. Zavisi i ko će otići, a ko ostati od igrača. Onda ćemo znati možemo li da igramo sa tri štopera, ali sigurno ćemo još jednu formaciju ubaciti."

Trener Partizana je potvrdio i reči direktora Vazure po pitanju dolaska dvojice stranaca, potom se dotakavši i teme zvane Žan-Kristof Bajbek, oko kojeg postaje sve jasnije da će doči do raskida saradnje.

"Vi znate koliko je ko igrao. Dovodimo dva napadača, jedan će biti klasičan, drugi će biti koji igra i po boku i u sredini. Jasno vam je u kom pravcu idemo. S obzirom na to da je Bajbek jedini koji je najviše problema imao, nije odgovorio na najbolji mogući način. Zakasnio je na pripreme, nije se pojavio, tako da će se to vjerovatno riješiti na najbolji mogući način. Bajbek došao-ne došao, svejedno je. Prvo mora ovo što nije došao na vrijeme da se riješi, postoje neki propisi i pravila. Ako se to riješi, da li će imati minutažu - neće. Nije zaslužio iz opšte poznatih razloga."

Stanojević je pričao i o drugim strancima.

"Suma ima status gdje nijednog trenutka neću da se odričem njega, ali da li će imati minutažu kojom bi bio zadovoljan, ne znam. On je dobar igrač, možda će se izboriti da igra. Imate i Banjaka koji što se mene tiče, ako bude ostao, moći ćemo da igramo u odbrani sa tri štopera. Nemamo nikakav problem."

Šef struke crno-bijelih je otkrio koliko bi klub još posla mogao da ima u prelaznom roku.

"Ne smijemo da pogriješimo s napadačem, tako da ćemo dovesti napadača koji je već provjeren. Idemo u tom pravcu. Sve je to živo, ali ide u pravcu da sve bude gotovo u naredna dva dana. Presrećan sam da smo doveli dva igrača već. Što se tiče drugih pozicija, fali nam štoper ako ode Banjak. Pozvali smo i Subotića i Đorđevića, mlade igrače, da idu na pripreme, jer bih ja uvijek prije nekog mladog igrača ako možemo da probamo. Imamo i igrače koji imaju dosta ponuda, kao što su Zdjelar i Lazar Marković. Volio bih da ostanu, ali ako oni odu, tu ćemo tražiti zadnjeg veznog i krilnog igrača. Strance ili domaće, vidjećemo kakvo je tržište. Ako dođu ova dva stranca, završili smo prelazni rok i onda ćemo dovoditi bukvalno u odnosu na odlaske i znaćete i sami gdje onda tražimo igrače", priča Stanojević

On se dotakao i saopštenja koje su u ponedjeljak zajedno objavili FK Partizan i FK Crvena zvezda, poslavši prijedloge Fudbalskom savezu Srbije kakve promene bi trebalo napraviti u narednom periodu.

"Partizan i Zvezda moraju da budu inicijatori i svega dobrog. Sve što ide dobro ide od Partizana i Zvezde, sve što ide loše u našem fudbalu, ide od nas i Zvezde. Ako se sad pojavljuje VAR, valjda onda idemo u pozitivnom smjeru. I mi dižemo najveći pritisak na sudije i regularnost i mi smo najviše pominjani u svakom smislu. Ove neke stvari vezane za struku, oko broja stranaca i "bonusa", mislim da treba svi da se konsultujemo jer imamo najviše stranaca. Treba da se čuje prijedlog Partizana i Zvezde", rekao je Stanojević i potom se osvrnuo na pravilo bonusa koje će biti smanjeno sa dva na jednog obaveznog igrača na terenu mlađeg od 21 godine.

"Ja nikad ne bih ograničavao bonuse, ali razumijem klubove. Ali to nije realna zarada, nekoga stavljaš koji možda ne zaslužuje da igra. Mi smo igrali finale kupa sa dva bonusa, a nisu bila potrebna. Jedan od tih je postao i A reprezentativac. Pokazali smo da nismo na silu radili. Iz tog razloga mislim da su bonusi neprihvatljiva stvar i nešto što veštački radiš. Mislim da nam to najmanje treba."

Na kraju, jasni su ciljevi Partizana.

"Svima nam je jesen u Evropi prioritet uz borbu za titulu. Prvo nam je važno da nam je klub obezbijedio igrače na vrijeme. Ako dovedemo igrače za dva-tri dana, to znači da je klub uradio dobar posao i doveo ih na vrijeme. Onda je na nama iz struke da uradimo naš dio", zaključio je Aleksandar Stanojević.

Fudbaleri Partizana na pripreme u Sloveniju idu 24. juna i tamo ostaju do 9. jula.

(MONDO) 

Tagovi