Uživo

ITALIJA JE ŠAMPION EVROPE: Titula se vraća kući - U RIM! Donosi je Đanluiđi Donaruma!

Italija je u finalu EURA savladala Englesku! Pehar ne ostaje kod kuće!

Izvor: Tanjug/Pool via AP/Laurence Griffiths

Vraća se kući! Ali ne tamo gde su Englezi želeli. Pehar Evropskog šampiona ne ostaje u Londonu - ide u Rim!

U finalu EURA je Italija posle boljeg izvođenja penala savladala Englesku i stigla do titule. Heroj je Đanluiđi Donaruma!

Ovaj meč je imao sve, baš ono što poslednja utakmica velikog šampionata treba da ima. Emocije, uzbuđenja, šanse, golove, dramu. Na kraju su jedni slavili, drugi plakali.

Bolje nije moglo da krene za domaćina. Već u drugom minutu je Luk Šo postigao pogodak na asistenciju Kirana Tripijea. Bio je to ujedno i najbrži pogodak u finalima prvenstva Starog kontinenta.

Pogledajte i kako je to izgledalo:

Taj pogodak je dao dodatni vetar u leđa Englezima, uz podršku sa tribina "Vemblija". Bili su bolji u prvom delu, pre svega u taktičkom smislu.

Šta god da je Roberto Manćini rekao svojim izabranicima u svlačionici, delovalo je. Italijani su mnogo bolje počeli drugi deo meča. Taktički su bili bolji, a ulazak Kristantea i Berardija je u tome pomogao. Nagrada je stigla u 67. minutu kada je Bonući iskoristio gužvu u kaznenom prostoru i uspeo da smesti loptu u mrežu.

Pogledajte i kako je taj pogodak izgledao:

Šansi je bilo, ne i golova. Uz to je jedan od navijača u samoj završnici meča uleteo na teren i na kratko prekinuo sva dešavanja. Zbog toga je Kujpers produžio meč za šest minuta, pa je usledio kraj prvih 90 minuta.

Pogledajte i kako je taj upad izgledao:

Manćini je u nastavku uveo Belotija i Lokatelija, a Sautgejt je do 99. minuta čekao da pruži šansu Grilišu. Ulazak fudbalera Aston Vile je razbudio Engleze, video se veliki pomak u igri, stvaranje šansi, kombinovanje sa Sterlingom, samo je falio završni udarac.

U 119. minutu se dogodio trenutak koji je verovatno i prelomio ceo meč. Sautgejt je pre poslednjeg zvižduka ubacio dvojac Mančester junajteda - Džejdona Sanča i Markusa Rašforda. Ubrzo se čuo i sudijski zvižduk koji je značio da će se izvoditi penali.

Izvor: Profimedia

U penal seriji su Berardi i Kejn pogodili, pa je Pikford odbranio šut Belotija. Megvajer je bio siguran, baš kao i Bonući. Tada je na scenu stupio tandem koji je ušao pred sam kraj u igru. Promašili su i Rašford i Sančo. Bernardeski je pogodio između ta dva penala, pa je Žoržinjo mogao sve da reši.

Fudbaler Čelsija, koji je poznat kao odličan izvođač penala, je pogodio stativu, lopta se odbila do Pikforda koji je uz malo sreće uspeo da odbrani. Saka je imao priliku da produži seriju, njegov šut je odbranio junak Đanluiđi Donaruma!

0:11

JUNAK JE DONARUMA!

Čovek o kome se najviše priča, s razlogom, je Đanuliđi Donaruma. Njegove odbrane u penal seriji su donele Italijanima trofej.

Izvor: Tanjug/Andy Rain/Pool Photo via AP

23:55

PETA SERIJA - DONARUMA JE HEROJ

Odlučujući penal, onaj koji je mogao da donese titulu izveo je Žoržinjo. Lopta je od stative otišla do Pikforda koji je uz mnogo sreće uspeo da uhvati loptu i da spreči slavlje Italije.

Saka je potom šutirao, Donaruma je odbranio! Italija je šampion Evrope

23:52

ČETVRTA SERIJA

Četvta serija je počela.

Bernardeski je šutirao po sredini gola i pogodio.

Sančo, koji je ušao u igru kad i Rašford, je četvrti izvođač. Donaruma je odbranio njegov šut. Obojica mladih fudbalera Mančester junajteda su bili neprecizni.

Izvor: Paul Ellis/Pool AFP

23:50

TREĆA SERIJA

Treća serija

Bonući je uhvatio zalet, Pikford je bio blizu, ali je lopta bila dovoljno visoka i završila je u mreži.

Rašford, koji je ušao u 119. minutu, je treći izvođač Engleza. Izašao je i on van kaznenog prostora, zalet je trajao čitavu večnost, pogodio je stativu. Videlo se da je veoma nesiguran.

Izvor: Tanjug/AP Pool/Paul Ellis

23:48

DRUGA SERIJA

Drugu seriju penala je započeo Beloti. Uhvatio je veliki zalet, izašao je van kaznenog prostora, Pikford je odbranio njegov šut.

Megvajer je uzeo loptu, šutirao je veoma sigurno.

23:46

PENALI - PRVA SERIJA

Penal serija je počela. Italijani će prvi izvoditi.

Berardi je bio siguran, Pikford je otišao u suprotnu stranu.

Kejn je šutirao prvi za Engleze, Donaruma je bio na pravoj strani, Kejn je šutirao snažno.

23:45

POZDRAV GOLMANA PRE PENALA

Uoči početka penal serije su se dvojica golmana pozdravila. Pikford i Donaruma su razmenili nekoliko reči. Onda im je prišao Kujpers i objasnio pravila. Italijani će prvi šutirati.

23:40

120+' - PENALI

Drama je dostigla vrhunac u Londonu. Posle dodatna tri minuta nadoknade drugog produžetka je i taj deo meča završen. Izvodiće se penali posle čega će biti jasno ko će osvojiti pehar.

Sautgejt sa reprezentativcima Engleske
Izvor: Tanjug/Facundo Arrizabalaga/Pool Photo via AP

23:36

119' - REAKCIJA MANĆINIJA I SAUTGEJTA

Napravili su Manćini i Sautgejt promene u samoj završnici drugog produžetka. Florenci je zamenio Emersona kod Italijana, dok je Sautgejt uveo dvojicu, ušli su Sančo i Rašford umesto Hendersona i Vokera.

Roberto Manćini
Izvor: Tanjug/Carl Recine/Pool Photo via AP

23:33

117' - NEMA PENALA ZA ITALIJU

Tražio je Bernardeski penal pošto je posle njegovog šuta lopta u kaznenom prostoru dokačila Stounsa po ruci. Kujpers je bio tu, pokazao je da nema namere i da neće biti penala.

23:31

114' LEKARI NA TERENU, KUJPERS SMIRIO SITUACIJU

U borbi za loptu je Žoržinjo nagazio na koleno Griliša. Obojica su ostali da leže na zemlji. Englezi su tražili crveni karton, sudija Kujpers je smirio situaciju i uveo lekarske ekipe na teren kako bi se sve to rešilo. Kada su igrači ustali pokazao je italijanskom reprezentativcu žuti karton.

Žoržinjo i Griliš
Izvor: Tanjug/Laurence Griffiths/Pool via AP

23:28

111' - KJELINI NADMUDRIO STERLINGA

Sjajan potez Griliša, uposlio je Sterlinga koji je napravio odličnu fintu, pa je previše čekao. To oklevanje je iskoristio Kjelini i sjajnim uklizavanjem sprečio priliku.

Kjelini, Kristante i Emerson
Izvor: Tanjug/Andy Rain/Pool Photo via AP

23:23

107' - BERNARDESKI I SREĆA ZA ENGLEZE

Šutirao je Bernardeski iz slobodnog udarca sa velike udaljenosti. Veoma snažno, ne preterano precizno, pravo u Pikforda. Golman Engleske je veoma loše reagovao, ali je imao mnogo sreće. Žoržinjo je bio predaleko i nije stigao da se aktivira posle odbitka.

23:19

105+1' - GOTOV PRVI PRODUŽETAK

Završen je prvi produžetak u Londonu. Nema promene rezultata.

Dok traje pauza, pogledajte i ko je navijač koji je uleteo na teren i prekinuo meč.

23:14

103' - VELIKA ŠANSA ZA ITALIJU

Centimetri su delili Italijane da povedu. Odličan centaršut, Beloti je zakasnio da promeni let lopte. Pikford je imao i dosta sreće.

23:10

99' - GRILIŠ, KONAČNO

Pitali su se mnogi navijači Engleske zbog čega Džek Griliš nije u postavi. Mladi fudbaler je dosta toga pokazao u dosadašnjem toku turnira, a Sautgejt ga je uveo u igru tek u 99. minutu. Dobio je ovacije sa tribina dok je menjao Maunta.

23:08

96' - FILIPS JE BIO BLIZU GOLA!

Malo je nedostajalo da Filips uđe u istoriju. Odlično je šutirao u 96. minutu sa oko 18 metara, lopta je završila pored stative.

Filips i Beloti
Izvor: tanjug/John Sibley/Pool Photo via AP

23:03

91' - PRVI PRODUŽETAK

Počeo je prvi produžetak. Manćini je napravio jednu promenu. Umornog Insinjea je zamenio Beloti.

22:57

90+6' - PRODUŽECI

Pobednik se još čeka. Igraće se produžeci na "Vembliju".

22:50

90+' - JOŠ ŠEST MINUTA, NAVIJAČ ULETEO

Igraće se još šest minuta nadoknade na "Vembliju". Razlog ovolikog nastavka je jedan navijač koji je uleteo na teren u samoj završnici.

22:45

85' - KIJEZA IZAŠAO

Povreda je izgleda jača od mladog fudbalera. Kijeza ne može da nastavi meč. Od 85. minuta je na terenu Bernardeski.

Kijeza, povreda
Izvor: Tanjug/Laurence Griffiths/Pool via AP

22:40

80' POVREDA KIJEZE

Uhvatio se Manćini za glavu. Najbolji igrač na ovom meču Federiko Kijeza je pao. Lekarska ekipa je na terenu, svi se nadaju da nije ništa ozbiljno.

22:35

75' - MENJA I SAUTGEJT

Napravio je Sautgejt duplu promenu u razmaku od nekoliko minuta. Prvo je umesto Tripijea ušao Saka, da bi par minuta kasnije na teren ušao Henderson umesto Rajsa.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

22:33

73' - BERARDI, ZAMALO!

Mogli su Italijani da naprave potpuni preokret u 73. minutu. Fantastična lopta za Berardija, Pikford je izašao, malo je nedostajalo da postigne pogodak.

22:28

67' - IZJEDNAČENJE!

Šok na Vembliju. Nastala je velika gužva posle kornera, Pikford je nekako uspeo da odbije šut Veratija, ali je Bonući bio na pravom mestu i zatresao je mrežu! Dvojica defanzivaca su se upisala u strelce u finalu EURA.

22:25

65' - STOUNS!

Tripije je izveo korner savršeno, najviši u skoku bio je Stouns i malo je nedostajalo da pogodi. Opasna je i Engleska u drugom delu.

22:22

62' - PIKFORD SPASILAC!

Malo je nedostajalo da Italija izjednači u 62. minutu. Kijeza je pronašao prostor, odlično šutirao,a Pikford je fantastično reagovao i sprečio pogodak.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Paul Ellis, Pool

22:16

55' - DVOSTRUKA PROMENA MANĆINIJA

Napravio je Manćini duplu promenu. Izašli su Imobile i Barela, ušli su Kristante i Berardi.

22:10

50' - STERLINGOVA GLUMA

Samo što se nastavilo drugo poluvreme Rahim Sterling je pokušao da iznudi penal. Ponovo je pao u kaznenom prostoru. Englezi su tražili penal. Sudija Kujpers je ponovo odmahnuo rukom.

Nije naseo na glumu Sterlinga, kao što je bio slučaj protiv Danske. Pogledajte kako je tada suđen jedanaesterac:

21:49

45' - POLUVREME

Završeno je prvo poluvreme. Engleska ima gol prednosti na pauzi. U nadoknadi prvog poluvremena je Italija pokušala da stigne do izjednačenja, ali je odbrana domaćeg tima uspela da interveniše i da izblokira sve pokušaje. Roberto Manćini je bio veoma ljut na svoje izabranike, imaće definitivno šta da im kaže u svlačionici. Inače, pogodak Luka Šoa iz drugog minuta je ujedno i najbrži gol postignut u finalima Evropskih prvenstava.

21:43

43' - STERLING PONOVO GLUMI

Lopta u prostor ka Sterlingu, Rahim opet pada u kaznenom prostoru. Sudija Kujpers mu pokazuje da ustane i da prestane da simulira.

21:40

39' - OFSAJD IMOBILEA

Mogla je Italija da dođe do ozbiljne prilike za postizanje gola. Imobile se našao u ofsajdu pa je sve to propalo.

Imobile protiv Engleske
Izvor: Tanjug/Facundo Arrizabalaga/Pool via AP

21:36

36' - POKUŠAJ KIJEZE

Oprobao se i Kijeza, prva prava prilika za Itailju, lopta je završila pored gola.

21:34

34' - PRVO KOŠKANJE

Emerson je prošao po strani, došao je u kontakt sa Tripijeom, sudija je pokazao da nema kornera i da je gol-aut. Usledilo je prvo koškanje i rasprava između njih dvojice koja je brzo rešena.

Izvor: tanjug/John Sibley/Pool Photo via AP

21:28

28' - VRATIO SE NA TEREN

Vratio se Žoržinjo na teren što je odlična vest za Manćinija. Ostaje da se vidi kolika je ozbiljnost povrede i da li može nesmetano da nastavi da igra.

21:21

21' PROBLEM ZA MANĆINIJA, ŽORŽINJO SE ŽALI NA POVREDU

Veliki problem za Italiju i selektora Manćinija. Jedan od najboljih igrača ekipe Žoržinjo se žali na povredu. Morao je sa lekarskom ekipom da izađe van terena. Manćini je već poslao neke igrače na zagrevanje...

Žoržinjo povreda
Izvor: Tanjug/Paul Ellis/Pool via AP

21:15

15' - OVAKO JE ŠO DAO GOL

Ovako je izgledao pogodak Luka Šoa iz drugog minuta meča:

21:11

11' - POKUŠAVA ITALIJA

Posle primljenog gola je Italija krenula u napad, ail nije uspela ozbiljno da pripreti za sada.

21:06

6' - PRVE SLIKE

Pojavile su se i prve fotografije sa Vemblija.

21:03

3' ENGLESKA VODI!

Kakav početak na meču, centaršut Tripijea, Šo je bio na drugoj stativi i postigao je prvi gol u dresu Engleske!

20:48

CEREMONIJA ZATVARANJA

Interesantno je bilo pred sam početak meča, pošto je održana ceremonija zatvaranja.

Izvor: Tanjug/Facundo Arrizabalaga/Pool Photo via AP

20:32

STARTNIH 11 ENGLESKE

Geret Sautgejt je odredio startnu postavu za finale:

ENGLESKA: Pikford - Šo, Megvajer, Stouns, Voker, Tripije - Rajs, Filips - Sterling, Maunt, Kejn

20:30

POSTAVA ITALIJE

Roberto Manćini je izabrao 11 igrača za ovaj meč:

ITALIJA: Donaruma - Di Lorenco, Bonući, Kjelini, Emerson - Barela, Žoržinjo, Verati - Kijeza, Insinje, Imobile

20:25

HAOS NA VEMBLIJU

Navijači su napravili pravi haos pred sam meč.

Izvor: Twitter/disclosetv/screenshot

20:03

OVO JE PEHAR KOJI ŽELE

Ovo je pehar koji će jedna od dve reprezentacije poneti večeras.

Pehar na Evropskom prvenstvu
Izvor: Tanjug/Frank Augstein/AP

19:36

HOĆE LI U RIM?

Fanovi Italije su se već smestili na tribine sa jasnom porukom - "Ide u Rim"

Navijač Italije
Izvor: Tanjug/Paul Ellis/Pool via AP

19:07

ENGLEZI NEMAJU MERU

Navijači engleske baš ne mogu da pronađu pravu meru za slavlje...

Navijači Engleske
Izvor: Tanjug/Zac Goodwin/PA via AP

18:02

DOBRODOŠLI

Dobrodošli u MONDO lajv. Budite uz nas i pratite finale Evropskog prvenstva.

Ukratko

  • Finale Evropskog prvenstva odigrano je u Londonu, Italijani su slavili
  • Engleska je do finala stigla preko Danske
  • Italija je savladala Španiju
učitaj još +