Fudbal

Dan kad je Evropa upoznala Borac: Prije 46 godina crveno-plavi debitovali na evropskoj sceni!

Autor Dragan Šutvić

17. septembra 1975. godine Borac je odigrao prvi meč u evropskim kupovima

Izvor: Promo/FK Borac/arhiva

Fudbalski klub Borac je, računajući zvanična takmičenja UEFA, odigrao 18 mečeva na evropskoj sceni.

Starom kontinentu se prvi put predstavio na današnji dan, prije tačno 46 godina!

Plasmanom u finale Kupa SFRJ, u kojem je kasnije poražen od Hajduka (1:0) 29. novembra 1974. godine, Borac je stekao pravo učešća u Kupu pobjednika kupova, obzirom da su "bili" u istoj sezoni osvojili i jugoslovenski šampionat.

Borcu su, naime, davane minimalne šanse jer ga je, kao tadašnjeg drugoligaša, žrijeb spojio sa Crvenom zvezdom, predvođenu Duletom Savićem, "Pižonom" Petrovićem, "Kuletom" Aćimovićem...

Ipak, crveno-plavi su Beograđane, predvođene trenerom Miljenkom Mihićem deklasirali Marakani rezultatom 1:4, uz dva gola Abida Kovačevića, a potom eliminisao Sarajevo, Olimpiju i Željezničar, te za 29. novembar 1974. godine zakazao veliko finale sa splitskim Hajdukom.

Međutim, Oblak, Jerković, Šurjak i družina bili su prejaki, ali je i taj veliki uspjeh bio dovoljan da banjalučki klub zaigra u nekom od evropskih takmičenja.

Na pomenutih 18 evropskih utakmica, Borac je upisao sedam pobjeda, četiri remija i sedam poraza, uz 31 postignut i 30 primljenih golova.

U prvom kolu, Borac je snage odmjerio sa Rimelanžom, koji je "lak zalogaj" za crveno-plave.

U dvije utakmice, 17. septembra i 2. oktobra 1975. godine, Borac je postigao 14 golova, od čega je šest bilo djelo Muhamed Ibrahimbegović, koji i dalje drži klupski rekord po broju golova na evropskoj sceni.

Ipak, revanš sa Luksemburžanima ostao je u sjeni sukoba trenera Marovića sa jedne i Vladimira Ćulafića sa druge strane, zbog kojeg je strateg Banjalučana, po povratku u grad na Vrbasu, odlučio da podnese ostavku. Zamijenio ga je Miljenko Mihić, koji je predvodio Crvenu zvezdu kada je doživjela već pomenuti kup-poraz od Borca.

Izvor: Promo/FK Borac/arhiva

U drugom kolu, Borac se namjerio na mnogo slavniji belgijski Anderleht, koji je već do tad 16 puta bio državni šampion.

Prvi meč u Briselu završen je pobjedom Belgijanaca rezultatom 3:0. U revanšu je bilo 1:0 za Borac, ali su igrači Anderlehta, kasnijeg osvajača takmičenja, izjavljivali nakon utakmice da su, uz brojne šanse koje Borac nije iskoristio, strepili za prolazak u četvrtfinale.

BORAC – RIMELANŽ 9:0 (3:0)

strijelci: 1:0 Cetina (6.), 2:0 Ibrahimbegović (14.), 3:0 Cetina (16.), 4:0 Jurković (32.), 5:0 Ibrahimbegović (48.), 6:0 Ibrahimbegović (57.), 7:0 Ibrahimbegović (58.), 8:0 Cetina (60.), 9:0 Ibrahimbegović (73.), stadion: Gradski u Banjaluci, gledalaca: 8 000, sudija: Kasa (Malta), pomoćnici, Desire i Gulija (obojica sa Malte), žuti kartoni: Vidačak i Jurković (Borac).

BORAC: Ađanski, Vukelja (Marjanović), Kušmić, Vidačak, Brnjac, Cetina, Ćulafić (Jurković), Smileski, Ibrahimbegović, Kreso, Kovačević.

RIMELANŽ: Bodeon, Šliter, Pavlovski, Lesinski, Esenbart, Turčik, R. Kardoni, Fumanti (Aneli), Lomber, F. Kardoni, Bauer (Roman).

Tagovi