Fudbal

Turci našli zamjenu za dosadašnjeg selektora: Stiže nekadašnji šampion Evrope sa Njemačkom!

Autor Dragan Šutvić

Senola Guneša zamijeniće Štefan Kunc, koji je kao igrač sa Nijemcima postao prvak Evrope prije četvrt vijeka

Izvor: EPA/KIYOSHI OTA

Senol Guneš, koji je 2002. godine tadašnju selekciju Turske odveo do trećeg mjesta na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji, nedavno je završio drugi mandat na čelu državnog tima, a rukovodstvo Saveza imenovalo je danas zamjenu:

ekipom će ubuduće komandovati nekadašnji njemački napadač Štefan Kunc!

"Upravni odbor TFF dogovorio se sa Kuncom u vezi sa preuzimanjem A reprezentacije", navodi se u saopštenju, te dodaje da će se ceremonija potpisivanja ugovora održati sutra u kompleksu fudbalske reprezentacije.

Nakon poraza od Holandije, rezultatom 6:1, u grupi G kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, dotadašnji selektor Senol Guneš je sporazumno napustio kormilo reprezentacije Turske.

Štefan Kunc je prije preuzimanja selekcije Turske bio selektor mlade reprezentacije Njemačke.

U karijeri bio je trener Borusije Nojnkirhen, Karlsruea, Valdhof Manhajma, LR Alena, te selekcija Njemačke do 21 i 23 godine.

Kao igrač je nastupao za Borusiju Nojnkirhen, Bohum, Bajer 05 Uerdingen, Kajzerslautern, Bešiktaš, Arminiju, Furpah i Limbah.

Za reprezentaciju Njemačke je od 1993. do 1997. godine odigrati 25 utakmica i postigao šest golova, te sa državnim timom 1996. godine postao prvak Evrope.

(mondo.ba/agencije)