Fudbal

Atletiko (ne) ruši tradiciju – umjesto “špalira” igrače Real Madrida dočekao Dart Vejder!

Autor Goran Arbutina

Fudbaleri Atletiko Madrida ni ovog puta nisu htjeli da najvećem rivalu odaju priznanje za osvajanje šampionske titule.

Izvor: EPA/BALLESTEROS

Proteklih dana jedna od glavnih tema u španskim medijima bila je da li će fudbaleri Atletiko Madrida prirediti čuveni šampionski “špalir” igračima Real Madrida, a sve dileme razrješene su u nedjelju uveče na stadionu Vanda Metropolitano.

Upravo kako su najavili iz Atletiko Madrida, tradicija u španskom fudbalu da se novom šampionu oda priznanje nije održana!

Pred madridski derbi Atletika i Reala na stadionu Vanda Metropolitano nije bilo čuvenog “špalira”, umjesto toga igrači obje ekipe su izašli zajedno na teren.

A tamo gdje obično stoje fudbaleri i aplaudiraju protivniku koji je osvajač šampionske titule ove večeri stajao je Dart Vejder!?

Tako je istovremeno srušena jedna, ali i nastavljena druga tradicija.

Naime, Atletiko Madrid nije ispoštovao prepoznatljiv običaj u španskom fudbalu, međutim, ovo nije prvi put, kada je u pitanju najveći rival.

Dok su fudbaleri u crveno-bijelom redovno “špalirom” dočekivali Barselonu 1974, 1998 i 2013. godine, to nisu činili fudbalerima Real Madrida 1976, 1990, pa ni ove godine.

U redovima njihovih rivala nisu se mnogo potresli zbog toga, pa su Karlo Anćeloti i Luka Modrić poručili pred madridski derbi da ih to pretjerano ne zanima.

MiItalijani nismo navikli na to. Svako može da radi šta hoće i kako on osjeća. To moramo da poštujemo. Mi poštujemo Atletiko, oni su naše komšije, prijatelji”, rekao je trener Reala.

“Ne interesuje nas doček u derbiju i ne želim o tome da govorim pred ovako važnu utakmicu”, kratko je prokomentarisao Modrić.

Iako je Atletiko u svom saopštenju naveo da neće prirediti doček igračia Reala jer je to ponižavajuće, činjenica je da su to činili kada su u pitanju bile druge ekipe, a zanimljivo je da je i Real Madrid u dva navrata njima odao priznanje na osvajanju šampionske titule.

Ovaj običaj nije rezervisan samo za prvaka Primere, već se u španskom fudbalu priređuje i osvajaču Kupa Kralja.

Upravo to bio je slučaj na subotnjem duelu Betisa i Barselone, kada su Katalonci na ovaj način čestitali klubu iz Sevilje na osvajanju trofeja.