MONDO NAJAVA

Pali se Zvezdina mašina, kreće pohod na Ligu šampiona: Pritisak, Srbi i vječni šampion žele da slome crveno-bijele!

Autor Goran Arbutina

Crvena zvezda počinje novu evropsku odiseju i mnogo toga je na stolu!

Izvor: YouTube/Crvena zvezda/MN Press/Profimedia

Crvena zvezda kreće u svoju evropsku priču ove sezone. Prvi rival je jermenski Pjunik u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. 

Meč na "Marakani" počinje od 20:45, a poznato je i koga je za ovaj meč u svojih 11 uvrstio Dejan Stanković. Crveno-bijeli su već napravili dobru uvertiru pred ovaj meč jer su ostvarili četiri pobjede na startu Superlige i odvojili se na vrhu tabele.

S obzirom da titula u Superligi ove sezone donosi direktan plasman u Ligu šampiona naredne godine crveno-beli već jure takmičenje u Ligi šampiona naredne godine, ali prije toga u Beograd dolazi Pjunik.

KO JE RIVAL? VJEČNI ŠAMPION SA SRBIMA U ODBRANI!

Izvor: YouTube/Football Federation of Armenia/Screenshot

Pjunik je prošle sezone osvojio titulu u Jermeniji poslije jako tijesne trke sa Araratom. Za bod su bili bolji od svog rivala i tako su osvojili 15. titulu u manje od 30 godina otkako Jermenija igra svoju ligu. 

Ipak na startu ove sezone ne blistaju, već u prvom kolu domaćeg prvenstva igrali su derbi sa Araratom i izgubili su ga sa 1:0, a u Evropi su se mučili. Prvo su igrali sa Klužom iz Rumunije i nakon 0:0 u prvom meču bilo je 1:1 u revanšu, a onda je Pjunik prošao dalje na penale.

Djelovalo je da se neće domoći Beograda kada su poraženi od Didelanža sa 1:0 na svom terenu u drugom kolu kvalifikacija, ali su pobijedili 4:1 Luksemburžane u revanšu i uspjeli su da se kvalifikuju za makar grupnu fazu Lige konferencija.

Štoperski tandem im dolazi iz Srbije, u centru odbrane se nalaze nekadašnji defanzivac Voždovca i BSK Borče iskusni 32-godišnji Zoran Gajić, kao i Boris Varga koji je kao slobodan igrač stigao iz TSC-a.

U ofanzivnom dijelu se nalazi Nemanja Mladenović koga najbolje pamtimo iz Metalca, a u napadu je Uroš Nenadović, bivši napadač Rada, Vojvodine i Radnika iz Surdulice.

ŠTA DONOSI POBJEDA?

Izvor: MN PRESS

Veliki je favorit Crvena zvezda u ovom meču, ali mora biti na oprezu. Pobjeda bi donijela mnogo pošto bi sa trijumfom u ovom dvomeču bila obezbjeđena grupna faza Lige Evrope.

Zna već svoje rivale tim sa "Marakane" u četvrtom kolu kvalifikacija i nakon što je na žrijebu izbjegnut najteži rival Trabzonspor u Ljutice Bogdana se nadaju da bi himna Lige šampiona opet mogla da se zaori na "Marakani".
To bi donijelo i ogroman novac u kasu kluba, oko 20.000.000 evra, a crveno-bijeli bi onda vjerovatno dodatno pojačali tim koji već izgleda izuzetno jako na startu sezone.

U prethodnih pet godina crveno-bijeli su se vratili na evropsku scenu i sada iza sebe imaju veliko iskustvo igranja u najjačim takmičenjima, ali i bodovnu zalihu koju treba braniti. Nema više "praznih" sezona na kontu crveno-bijelih i svaki neuspjeh bi crveno.bijele spustio na UEFA rang listi.

Crvena zvezda kreće u svoj novi evropski pohod sa "Marakane" i neki su joj pobjedu već upisali. A takvi mečevi su, mnogi kažu, najteži za igranje!