Fudbal

Utakmica Rusija – BIH tema sastanka u Moskvi – Evo šta su Putin i Dodik rekli o ovom meču!

Autor Goran Arbutina

Najavljeni duel "zmajeva" protiv Rusije bio je jedna od tema tokom sastana Vladimira Putina sa Miloradom Dodikom.

Izvor: SRNA/FS BIH/SHUTTERSTOCK

Prijateljski meč selekcija Rusije i BIH zakazan je za 19. novembar u Snakt Peterburgu, a ovaj prijateljski duel izazvao je mnogo bure u domaćoj, pa i široj javnosti.

Utakmica između „zmajeva“ i „zbornaje komande“ bila je i tema sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina sa srpskim članom Predsjedništva BIH, Miloradom Dodikom.

Putin i Dodik sastali su se u utorak u Moskvi, a nakon što je Kremlj objavio transkript njihovog razgovora poznato je i šta su rekli o najavljenom fudbalskom meču.

"Prije nekoliko dana – htio bih vam reći, doslovno se pohvaliti – imali smo priliku omogućiti da Bosna i Hercegovina odigra prijateljsku utakmicu sa vašom fudbalskom reprezentacijom u Sankt Peterburgu 19. novembra. Naši ljudi su osigurali ovu odluku za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nadamo se da ćemo zadržati ovaj datum, 19. novembar, iako jedan dio Bosne i Hercegovine to ne želi. U svakom slučaju, mi smo to uradili – u okolnostima u kojima se nalazimo", rekao je Dodik.

"Sport treba da ujedinjuje, a ne da dijeli ljude, pa se nadam da će sportski događaj, uključujući i ovaj koji ste pomenuli, odigrati svoju ulogu u razvoju sporta i odnosima među ljudima", rekao je Putin.

Zakazivanje utakmice protiv Rusije, za koju ej saglasnost dala i UEFA, izazvalo je mnogo bure u bh. javnosti, a neki od reprezentativaca, poput Miralema Pjanića, izjavili su da neće igrati ovaj meč.

Da li će BIH igrati protiv Rusije biće odlučeno 10. oktobra na sjednici Izvršnog odbora FSBIH.