NOVI PROBLEM ZA UEFA!

Nećemo da igramo protiv "Kosova" - srpske komšije u frci!

Autor Goran Arbutina

Selekcija Rumunije bi u narednim kvalifikacijama za EURO 2024 trebalo da igraju protiv ekipe takozvanog "Kosova", teritorije koju Rumunija ne priznaje kao nezavisnu državu.

Izvor: MN Press/RTS/Screenshot

Fudbalska reprezentacija Srbije dobila je odličan žrijeb u kvalfikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, pošto će igrati u "balkanskoj grupi" sa selekcijama Crne Gore, Bugarske, Mađarske i "uljeza" Litvanije. Ali nisu sve selekcije u regionu dobile žrijeb kakav su priželjkivale i jedna od njih je Rumunija.

Fudbalska reprezentacija Rumunije našla se u velikom problemu, pošto su na žrijebu u Frankfurtu u nedjelju bili stavljeni u grupu sa selekcijom takozvanog "Kosova". Razlog za probleme je što Rumunija ne priznaje južnu srpsku pokrajinu kao zasebnu državu i sada bi u sve mogla da se umiješa politika!

Mediji u Rumuniji već naveliko pišu o problemu koje bi njihova reprezentacija, ali i čitav Fudbalski savez mogli da imaju zbog utakmica protiv tzv. "Kosova". Rumuni razmatraju svoje opcije, a čak se pominje i mogućnost da protiv ove selekcije ni ne nastupe, što bi moglo da povuče drakonske kazne od strane UEFA. Nije prvi put da je neka selekcija izbegavala igranje protiv "Kosova", pa su tako Španci svojevremeno zabranili korišćenje riječi "Kosovo" u prenosu utakmice koja je igrana u martu prošle godine.

FS Rumunije se oglasio kratkim saopštenjem u kojem su objavili da će se o svemu konsultovati sa Vladom Rumunije, kako bi se pronašlo rješenje. A ovoj temi je govorio i Teodor Meleskanu, nekadašnji ministar inostranih poslova Rumunije, koji tvrdi da selekcija Edija Jordaneskua ne bi trebalo da prihvati da igra protiv "Kosova".

Izvor: Profimedia

"Kosovo nije priznata država od strane brojnih država, uključujući i nas, Rumuniju. Mi nikada nismo priznali nezavisnost Kosova. Normalno, naš fudbalski savez, trebalo bi da diskutuje sa drugim državama koje su bile u istoj poziciji kao Rumunija i dođu do rješenja koje ne bi uništilo čitav sistem, ali i da bi se ispoštovale stvari koje su iz ugla Rumunije vrlo jasne. Zato, rekao bih da će FS Rumunije morati da nađe rješenje. Ako ne, onda ono što možemo da uradimo je da izgubimo 3:0 od Kosova", rekao je Meleskanu, aludirajući na poraz "par forfe", prenosi "GSP.ro".

Rumunski portal "GSP" tvrdi da bi eventualno ne pojavljivanje na utakmici iz političkih razloga moglo da znači veliki rizik za tamošnji savez.

"Nepojavljivanje na utakmici iz političkih razloga bi dovelo do izbacivanja FS Rumunije iz UEFA. Političke intervencije u fudbalu nisu dozvoljene od strane UEFA", navodi izvor ovog portala. "GSP" podsjeća i da su selekcije Španije, Grčke i Kipra takođe morale da igraju protiv tzv. "Kosova" iako njihove države ne priznaju južnu srpsku pokrajinu kao nezavisnu državu. Tako je i Španija svojevremeno činila sve da pokaže da "Kosovo" nije država, što se moglo vidjeti i u španskom TV prenosu pomenute utakmice.

Tagovi