Neverovatno

Rusija napušta UEFA, više nikada neće igrati u Evropi!

Autor Goran Arbutina

Reprezentacija Rusije i klubovi iz te zemlje ponovo bi dobili priliku da igraju međunarodne mečeve, ali daleko od Evrope!

Izvor: MN PRESS

Dok u Kataru traje Svjetsko prvenstvo, evropski fudbal bi mogao da doživi neočekivanu promjenu! Nakon što su gotovo godinu dana suspendovani iz svih takmičenja, Rusi razmišljaju da napuste sva takmičenja pod okriljem UEFA i presele se u Aziju! Takva odluka omogućila bi im da se nacionalni tim i klubovi ponovo takmiče na međunarodnoj sceni, što im je zabranjeno još u martu 2022. godine.

O ovim razmišljanjima fudbalske Rusije prethodnih dana pisali su mediji u toj zemlji, ali i neki od najuglednijih evropskih listova. Svi se pozivaju na izjavu predsjednika Fudbalskog saveza Rusije koji je svojevremeno bio protiv te opcije, ali...

"Prije nekoliko mjeseci sam rekao da je razmišljanje o aziji preuranjeno, ali sada vjerujem da je to prilika koju treba razmotriti", rekao je predsjednik saveza Aleksandar Djukov, a prenijeli ruski mediji. Upravo na njegovu izjavu poziva se i francuski "Ekip", ugledni list koji je konsultovao politikologe i zaključio da su velike šanse da se ovaj transfer stvarno dogodi.

Podsjećamo, FIFA i UEFA su u februaru donijeli odluku o suspenziji svih ruskih klubova i reprezentacija iz svojih takmičenja, nakon što je Moskva pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" na istoku Ukrajine. Nacionalni tim i klubovi koji igraju evropska takmičenja žalili su se Sudu za sportsku arbitražu, ali nisu uspjeli da dobiju taj postupak, pa tokom prethodne sezone nisu mogli da igraju mečeve protiv evropskih timova. Pogledajte detalje sa meča Srbije i Rusije u Beogradu, iz novembra 2020. godine:

Na tu temu se svojevremeno oglasio i Djukov. "Još nisam razgovarao sa predstavnicima Azije jer nas Evropa vidi kao dio porodice. Bilo bi nepristojno od nas da iza njihovih leđa ulazimo u pregovore", rekao je tada prvi čovjek ruskog fudbala. Očigledno se situacija u posljednje vrijeme promijenila, pa Rusi razmišljaju i o alternativama.

Podsjećamo, ukoliko bi Rusija napustila UEFA i počela da se takmiči u AFC, njihov nacionalni tim bi kroz azijske kvalifikacije pokušavao da se domogne Mundijala gdje su rivali selekcije poput Japana, Australije, Južne Koreje, Irana, Saudijske Arabije,... Takođe, timovi bi igrali klupska takmičenja u Aziji, što bi bilo veoma zanimljivo vidjeti!

Tagovi