Fudbal

Zabio gol Želji i upropastio svoj transfer na Grbavicu!

Autor Goran Arbutina

Bivši štoper nekoliko bh. klubova Radoslav Aleksić otkrio kako mu je propao transfer u Željezničar i kako je postao prvi Srbin kapiten u Travniku.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Radoslav Aleksić ime je koje pamte ljubitelji fudbala u BIH, pošto je štoper rođen u Kruševcu sa dosta uspjeha nosio dres nekoliko bh. klubova.

Na nagovor Darka Spalevića prvo je došao u Slaviju iz Istočnog Sarajeva, a potom je igrao u BIH još za Zrinjski, Travnik, Krupu i Radnik.

U "Podcastu kod Stefana" Aleksić je govorio o svojoj karijeri u kojoj je između ostalog postao i prvi Srbin kapiten Travnika.

"Igrali smo prijateljsku utakmicu i moj drugar Feđa Dudić je bio kapiten u klubu i preko njega sam došao u klub. Na prijateljskoj utakmici su mi dali da budem kapiten, tako da sam bio prvi Srbin kapiten Travnika. Feđa je poslije utakmice napravio foru i na društvenim mrežama napravio fotku i napisao 'prvi Srbin kapiten Travnika'. Bila je to šala, ali milion komentara je bilo na društvenim mrežama, većinom pozitivnih", rekao je Aleksić.

Dok je igrao za Travnik bio je i na pragu Grbavice, ali je sam sebi upropastio transfer u Željezničar.

"Kada je Vlado Čapljić otišao u Želju čuli smo se, ja sam bio u Travniku i rekao mi 'ajde odigraj dobro i na polusezoni ćeš da dođeš kod mene'. Ja kažem 'OK šefe' i za 3-4 kola igramo u Travniku mi ih pobijedimo 2:1, a ja dam gol za pobjedu. I poslije utakmice njega smijene. Dao sam gol u lošem trenutku (smijeh), objasnio je Aleksić.

Nakon Travnika igrao je dvije godine za Krupu, a to mu je bio najdraži period tokom boravka u BIH.

"Bila je mlada ekipa, bio sam jedan od iskusnijih. Pravili smo tu priču spoj mladosti iz iskustva i napravili dobre rezultate. Klub je bio nov u Premijer ligi, nismo ni znali šta nas očekuje. Prve godine smo završili četvrti, a imali smo nesreću da je Široki kao sedmi osvojio Kup i mi nismo išli u Evropu. Sljedeće godine smo igrali finale kupa ali smo nažalost izgubili, a u prvenstvu smo završili peti. Stvarno smo napravili vrhunske rezultate, tri četiri igrača su napravila dobre transfere u inostranstvo, što je imponovalo da tako mali klub napravi dobre rezultate i dobre transfere. Bili smo kao jedno i to mi ostaje u sjećanju. A Banjaluka je prelijepa, evropski grad, raširenih ruku za sve“.

Na pitanje sa kojim saigračem se najbolje slagao izdvojio je nekadašnjeg fudbalera Krupe.

"Sa Aleksandrom Vukotićem sam igrao dvije godine u tandemu. On je poslije otišao u Beveren gdje i dan danas igra. Baš smo bili tandem, ja svojim iskustvom, a on je bio mladi lav, što se kaže. I stvarno smo bili strašan tandem, možda u tom trenutku i najbolji u PLBIH", rekao je Aleksić.