Fudbal

Litvanski klub osnovan prije tri godine, a sad pravi čuda - bori se za Evropu!

Autor Dragan Šutvić

Litvanska liga ove sezone ima pravo iznenađenje, pa tako ekipa osnovana prije tri godine u borbi je za prolaz na evropsku scenu.

Izvor: Prinscreen/YouTube/Transinvest

Litvanski klub Transinvest pravi nevjerovatne rezultate od početka osnivanja kluba koji je zvanično bio u decembru 2021. godine, a sada imaju priliku da se izbore za svoje mjesto u Evropi. Glavni sponzor i osnivač kluba postala je kompanija za transport tereta "Transekspedicija" iz opštine Viljnus u Litvaniji. Proslavili su se 2022. godine kada su bili prvaci treće litvanske lige, nakon čega su obezbijedili plasman u viši rang takmičenja.

U sezoni 2022/23. klub je bio stabilan drugoligaš, a dobrim partijama Transinvest obezbijedio je prolaz u elitni rang Litvanije. Iskoristili su sav potencijal i postali su prvaci Anras lige, a danas od 16.30 časova igraju finale Litvanskog kupa u kojoj će odmjeriti snage protiv ekipe Šljauljaj.

Transinvest je za četiri sezone uspio da obezbijedi plasman za Evropu, a ova pobjeda bi omogućila da se klub iz Viljnusa prvi put od osnivanja oproba u jednom evropskih takmičenja. 

Klub iz Vilnjusa je pobijedio Telšiai "Džiuga" rezultatom 1:0 u polufinalu Kup turnira i tako stigao do finala. Pobjedonosni gol postigao je Valentinas Jeriomenka u posljednjim minutama meča. Najskupljeg igrača imali su u sezoni 2022/23, Linas Zingertas, desno krilo kome je vrijednost prema "Transfermarktu" 100.000 dolara. Sada se bore za pehar..

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!