Fudbal

Nudio se Zvezdi, a sad dao gol Liverpulu na Enfildu!

Autor Goran Arbutina

Srpski internacionalac Veljko Birmančević zablistao na kultnom stadionu, protiv tima Jirgena Klopa

Izvor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Srpski internacionalac Veljko Birmančević dao je gol za Spartu Prag na gostovanju Liverpulu, u osmini finala Lige Evrope. Iako je domaći tim deklasirao Čehe 6:1 i iako su za domaće rešetali asovi poput Mohameda Salaha, Darvina Nunjeza, Dominika Soboslaja... Na semaforu je bilo i ispisano ime srpskog fudbalera, koji je utrčao u kazneni prostor gostiju, dobio duel sa Japancem Vataruom Endom i savladao golmana Kelehera.

Iako je ove sezone pogađao protiv Betisa, Kopenhagena i iako je u prethodnom meču protiv Liverpula bio asistent kao i prošlog ljeta protiv Dinamo Zagreba, ovaj momenat na Enfildu sigurno je Veljku najdraži u dresu Sparte, a možda i u karijeri. On je član češkog velikana od prošlog ljeta, kada ga je Tuluz pozajmio na stadion Letna. Ipak, domaći ljubitelji fudbala sigurno ga najviše pamte po epizodi u Čukaričkom i po neuspješnom transferu u Crvenu zvezdu.

Birmančević je nekadašnji đak Partizana, u kojem je stigao i do prvog tima i u njemu 2016. odigrao 60 minuta. Ispostavilo se da je zbog tih 60 minuta bio uskraćen za transfer u Zvezdu, za koju navija i kojoj se i sam nudio. Međutim, nije mu bila ostvarena želja.

"Zvezda je moj dječački san, navijač sam kluba sa 'Marakane'! Sada sam u svijetu fudbalskog profesionalizma, šta je najbolje odlučiće menadžeri i Čukarički, čiji sam član. Sa moje strane, nemam nikakvu dilemu i apsolutno sam za prelazak u Crvenu zvezdu", govorio je tada Birmančević. "Oduvijek sam bio navijač Crvene zvezde, dosta ljudi je znalo to. Nije bila tajna ni u Partizanu, mada nisam želio da to ističem", takođe je poručivao.

Na Marakani ipak čuo NE

Izvor: David Blunsden / Actionplus / Profimedia

Ipak, na "Marakani" je dobio "Ne". "Što se njega tiče, imamo dogovor sa navijačima da ga ne dovodimo, s obzirom na to da je bio igrač Partizana, nastupao je čak i za seniore tog kluba, pa ne bih otvarao tu temu. Taj dogovor smo napravili poslije Bosančića", govorio je Zvezdan Terzić odbijajući Birmančevića, aludirajući na nastupe Miloša Bosančića, nekadašnjeg fudbalera crno-bijelih za Zvezdu 2014.

Birmančević je ove sezone u dresu Sparte dao 12 golova i 11 namjestio.