Fudbal

Gvardiola se srušio dok je Son promašivao priliku utakmice!

Autor Mladen Šolak

Zauvijek će navijači Sitija pamtiti ovaj momenat!

Izvor: Twitter/Manchester city

Mančester siti ostvario je u utorak uveče pobjedu protiv Totenhema u gostima (2:0), kojom je preskočio i pretposljednju, svakako najtežu prepreku u trci za titulu. Heroj "građana" je Erling Holand, dvostruki strijelac u Londonu, ali vjerovatno ne bi podijelili da nije bilo sjajnog golmana Štefana Ortege.

Njemački rezervista ušao je u igru u 69. minutu jer je prvi golman Sitija Ederson pretrpio udarac u glavu u duelu sa Kristijanom Romerom. Brazilac je bio bijesan što izlazi, zato što prema zdravstvenih protokolima to znači da neće moći da brani za vikend protiv Vest Hema, u meču za "ovjeru" titule. Umjesto njega, na terenu se pojavio Štefan Ortega i u završnici napravio potez karijere.

Siti je vodio 1:0 i njegova odbrana napravila je ogroman kiks, koji je omogućio Korejcu Sonu Hung Minu "čist" zicer sa Ortegom. Dotrčao je do šesnaesterca, šutirao nisko, a Nijemac je predvidio šta će se dogoditi i postao heroj. Nedugo poslije toga, Žeremi Doku je na dodavanje Fila Fodena utrčao u kazneni prostor domaćih, iznudio penal iz kojeg je Holand postavio 2:0 i vjerovatno donio titulu.

Izvor: Andy Rowland / imago sportfotodienst / Profimedia

Koliko je to bio napet trenutak govori i video-snimak na kojem se vidi da se Gvardiola doslovno srušio na zemlju od straha i strepnje šta će se dogoditi. Ipak, tu je bio Ortega. U skupocjeni tim "građana" on je stigao 2022. godine iz Arminije Bilefeld i došao je bez obeštećenja, kao slobodan igrač.

Izvor: Andy Rowland / imago sportfotodienst / Profimedia

Bivši čuvar mreže Arminije i Minhena 1860 počeo je karijeru u nižim ligama - regionalnoj, trećoj i drugoj ligi Njemačke, popularnoj "Cvajti", a debitovao je u Bundesu tek sa 28 godin, 2020. Poslije dvije godine sa punom minutažom u Bilefeldu prešao je u Siti i postao pouzdana rezerva. Sada je zlatna rezerva, jer zahvaljujući njemu "građani" na 90 minuta do kraja sezone imaju dva boda više od Totenhema.