Fudbal

Borac predstavio veliko pojačanje: U Platonovu stigao bivši polufinalista juniorskog EP sa Holandijom!

Autor Dragan Šutvić

Jurih Karolina novi je član banjalučkog kluba.

Izvor: FK Borac/Nikola Kulaga

Nekadašnji juniorski reprezentativac Holandije Jurih Karolina novi je fudbaler Borca!

Karolina, koji je sa Borcem potpisao jednogodišnji ugovor, rođen je 1998. godine u Viljemštadu (Holandski Antili), po vokaciji je lijevi bek, a može da pokrije i poziciju štopera.

U Borac dolazi iz tabora poljskog Mjeđa, čiji član je bio u protekle tri godine. U posljednjoj sezoni, u drugoj ligi Poljske, odigrao je 29 mečeva, a na 25 je bio starter. Kao prvotimac ovog kluba nastupao je i u poljskoj Ekstraklasi (najviši rang), odigravši 23 utakmice.

Tokom omladinskih dana, nosio je dres Fortune Sitard, AZ-a i PSV-a, prije nego što je 2020. godine otišao put Poljske, gdje je bio prvotimac trećeligaša Stomila.

Na seniorskom nivou nosi dres reprezentacije Kurasaa, za koju je nastupio deset puta, dok je kao omladinac bio član nacionalnih timova Holandije.

Između ostalog, za juniorsku ekipu "lala" odigrao je 15 utakmica, te stigao do polufinala juniorskog prvenstva Evrope 2017. godine.

Za selekciju Holandije ispod 19 godina debitovao je u septembru 2015. godine kada je selektor bio Aron Vinter.

Posljednji meč za ovu generaciju odigrao je protiv Portugala, na pomenutom EP, kada je na klupi bio Marten Stekelenburg (1972), kasnije pomoćnik Franka de Bura i Luja van Gala na mjestu pomoćnika u A timu.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)