Uživo

Hrvatska razbijena na početku EURO 2024! Španci pregazili Dalićevu četu, nije pomogao ni penal!

Veoma važan meč na početku grupe B Španija je rutinski riješila u svoju korist.

Izvor: TOLGA BOZOGLU/EPA

Fudbalska reprezentacija Španije trijumfalno je počela nastup na Evropskom prvenstvu u fudbalu - pobjedom nad Hrvatskom (3:0) u prvom meču B grupe. Golove za dvostrukog šampiona Evrope postigli su Alvaro Morata, Fabijan Ruiz i Dani Karvahal, a pitanje pobjednika riješeno je već u prvom dijelu meča.

Svi golovi postignuti su do poluvremena, a Hrvatska je već sredinom drugog dijela meča riješila da se preda. Zlatko Dalić je povukao iz igre neke od svojih najbitnijih igrača, kako bi ih sačuvao za naredne mečeve, protiv Italije i Albanije. Rezervisti Hrvatske bili su opasni po gol Španije, ali je VAR reagovao kada se zatresla mreža iza Unaija Simona.

Bruno Petković je oboren na petercu, VAR je potvrdio da je Rodri napravio faul, ali napadač Dinama iz Zagreba nije uspio da savlada golmana Španije. Na Simonov odbitak natrčao je Ivan Perišić koji je asistirao za gol Petkoviću, ali je VAR ponovo reagovao - lijevonogi fudbaler Hajduka iz Splita utrčao je u kazneni prostor prije nego što je trebalo.

Hrvatska je imala još nekoliko dobrih prilika da smanji zaostatak, ali je generalni utisak da su nastavak meča Španci odigrali "sa pola gasa", uz razmišljanje o budućim mečevima na ovom turniru. U grupi B ostaje da se večeras odigra i drugi meč prvog kola, a odmjeriće snage Italija i Albanija - od 21:00.

19:57

Kraj meča - 3:0!

Ubedljiva pobeda Španije mogla je da bude i veća, da su u nastavku meča momci u prednosti želeli da nastave "teror" iz prvog dela susreta, kada su u roku od petnaestak minuta tri puta tresli mrežu.

19:52

Još 5 minuta!

Hrvatska je sigurno poražena na početku turnira, ali ostaje nam još malo vremena da vidimo da li mogu da postignu počasni gol protiv Španije!

19:42

81. minut - Nema gola!

Nakon dojave iz VAR sobe Majkl Oliver je poništio gol reprzenetacije Hrvatske! Perišić je ušao u kazneni prostor pre nego što je trebalo, pa ostaje 3:0 za Španiju u Berlinu!

Izvor: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA
19:41

80. minut - Promašaj, pa gol!

Unai Simon je odbranio udarac Bruna Petkovića sa bele tačke, ali je na odbitak najbrže natrčao Ivan Perišić - sa leve strane je loptu vratio na peterac, a Bruno Petković je uspeo da je spakuje u prazan gol. Da li bi Hrvatska mogla da se vrati u meč?

19:39

78. minut - Penal za Hrvatsku!

Nikakvu dilemu nije imao engleski sudija Majkl Oliver. Odmah je pokazao na belu tačku, nakon faula Rodrija nad Brunom Petkovićem. Španski fudbaler dobio je i žuti karton tom prilikom.

19:29

68. minut - Izmjene!

alvaro Morata je malopre izbacio loptu iz igre kako bi zbog povrede napustio teren, ali je izmena izvršena tek sada, prilikom drugog prekida. Uz njega je izašao i Niko Vilijams, dok su na terenu Mikel Merino i Mikel Ojarzabal, tandem iz Real sosijedada. Španci sada igraju bez klasičnog napadača.

19:26

65. minut - Izmjene!

Završili su meč Luka Modrić i Mateo Kovačić, a na terenu su Mario Pašalić i Luka Sučić. Sa mlađim snagama će Hrvatska pokušati da se nametne u nastavku meča, a možda Dalić već sada odmara nosioce igre.

19:20

60. minut - Izmjena!

Na terenu je Dani Olmo, nekadašnji fudbaler Dinama iz Zagreba. On menja Pedrija, što se može okarakterisati kao ofanzivna izmena u španskoj reprezentaciji.

Izvor: CLEMENS BILAN/EPA
19:17

56. minut - Izmjena!

Ante Budimir napušta igru, a Hrvatska menja formaciju. Verovatno će Andrej Kramarić biti najistureniji, pošto rezervista Ivan Perišić ne igra kao centralni napadač. Njemu je namenjeno mesto na levoj strani terena.

19:16

55. minut - Opasna Hrvatska!

Niz dobrih prilika pred golom Unaija Simona, ali nema pogotka za Hrvatsku. Možda i najbolju šansu imao je Josip Stanišić, koji je šutirao sa nekoliko metara udaljenosti, ali je blokiran. Pokušao je kasnije i Ante Budimir, takođe neuspešno.

19:16

54. minut - Morata!

Mogao bi ovo da bude debakl Hrvatske, ako Španija nastavi sa kontinuiranim stvaranjem šansi. Ponovo je nerešiva enigma bio Lamin Jamal, a njegov centaršut je kukom pokušao da sprovede u gol Alvaro Morata. Nije uspeo.

19:13

52. minut - Livaković!

Kakvu šansu je promio Jamal! Došla je do njega nakon sjajne akcije koju je povukao Pedri, ali je dominik Livaković uspeo da pročita nameru mladog krilnog napadača, pa je zaustavio udarac vrhovima prstiju.

19:06

46. minut - Nastavljamo!

Spremio je Zlatko Dalić Ivana Perišića, koji će ubrzo dobiti priliku, ali je odlučio da ne napravi promenu u timu već na poluvremenu. Za sada će sa istih 11 pokušati da popravi utisak iz prvgo dela meča.

19:00
Izvor: ROBERT GHEMENT/EPA
18:50

Poluvrijeme- 3:0!

Španija ima ubedljivu prednost, pomalo i nezasluženo kada se ima u vidu da je Hrvatska igrala prilično pristojan meč. Najveća mana su selekcije Zlatka Dalića su štoperi, koji su naivno dozvolili Morati, Ruizu i Karvahalu da se upišu u strelce.

18:48

45+2 - GOL, Karvahal!

Čekali su Španci do poslednjih sekundi u prvom delu meča, a onda Hrvatskoj zadali još jedan bolan udarac. Karvahal postiže gol nakon odličnog centaršuta sa desne strane, sada je već 3:0 u Berlinu!

Izvor: FILIP SINGER/EPA
18:42

41. minut - Gvardiol!

Proletela je lopta kroz peterac na drugu stativu, probao je Joško Gvardiol, ali je njegov udarac otišao pored stative. Zakasnio je Ante Budimir, možda je on mogao da spakuje tu loptu u gol da je bio malo bliži.

18:34

33. minut - Majer!

Ponovo su Hrvati odgovorili odmah nakon primljenog gola. Prvo je Brozović stavio na muke simona, a zatim Majer nije uspeo da odbitak spakuje u mrežu - pogodio je njen spoljni deo.

18:33

32. minut - GOL, Ruiz!

Au, kakva majstorija Fabijana Ruiza! Sačekao je loptu na ivici kaznenog prostora, napravio dva lažnjaka i zatim fantastičnim udarcem po zemlji duplirao prednost Španije. Čini se da je lopta prošla kroz noge Šutalu!

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
18:31

30. minut - Kovačić!

Previše prostora ostavili su mu Španci, pa je Mateo Kovačić prišao skroz do kaznenog prostora. njegov udarac nije bio dovoljno dobar i Unai Simon ga je lako zaustavio.

18:29

29. minut - GOL, Morata!

Sjajno je pobegao alvaro Morata čitavoj odbrani, a zatim rutinski savladao Dominika Livakovića.

18:19

18. minut - Prvi put prijeti Hrvatska!

Iznudio je faul Lovro Majer, zatim i centrirao u kazneni prostor iz slobodnog udarca, ali su Španci lako otklonili opasnost. Nismo mnogo videli od hrvatske reprezentacije za sada.

18:01

1. minut - Počinjemo!

Pratimo meč Španije i Hrvatske u Berlinu!

17:50

Ovdje se igra i finale!

Prvi meč u grupi B igraće se na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a na tom mestu igraće se i finale. Jasno je da Španija i Hrvatska žele da stignu i do tog poslednjeg meča u Nemačkoj, ali je teško zamisliti da će oba tima stići tamo.

17:35

Pratimo i Piksija!

Dok se reprezentativci Španije i Hrvatske budu pripremali da istrče na teren, MONDO će biti i u Gelzenkirhenu, gde selektor Srbije Dragan Stojković drži poslednju konferenciju pred meč protiv Engleske. Ispratite i to, da čujete kako ćemo odigrati protiv jednog od najvećih favorita na turniru.

17:20

Najmlađi ikada!

Krilni fudbaler Španije Jamal debitovaće danas na Evropskom prvenstvu, a sa 16 godina i 338 dana postaće najmlađi igrač koji je nastupio na kontinentalnom šampionatu. Naravno, fudbaler Barselone će imati čitav turnir da postane i najmlađi strelac u istoriji takmičenja, a ukoliko mu to pođe za nogom selektor Srbije Dragan Stojković Piksi pašće sa četvrte na petu poziciju.

17:05

SASTAVI!

Španija: Simon - Karvahal, Le Norman, Načo, Kukurelja - Pedri, Rodri, Ruiz - Jamal, Morata, Vilijams

Hrvatska: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Mkodrić, Brozović, Kovačić - Majer, Budimir, Kramarić

16:55

Ko je još u grupi?

Kasnije u toku dana, tačnije od 21:00, gledaćemo meč Italije i Albanije, što je drugi susret B grupe na EURO 2024. I Italijani imaju velike ambicije na takmičenju gde brane trofej, a samo se za Albance može reći da su autsajderi u ovoj grupi.

16:45

Dobar dan!

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Španije odmeriće snage u grupnoj fazi Evropskog prvenstva, iako oba tima imaju ambicije da se nađu u samoj završnici. Važan korak na tom putu je prvi meč na turniru, gde bi tri boda bila ogroman kapital.

Ukratko

  • Španija - Hrvatska 3:0
  • Početak u grupi B
učitaj još +