Fudbal

Brazil ispao prije polufinala Kopa Amerike! Senzacija poslije penala - Mesiju čist put do titule!

Veliko iznenađenje na kontinentalnom prvenstvu Amerike, gdje Brazil nije došao ni do polufinala.

Izvor: ALLISON DINNER/EPA

Fudbalska reprezentacija Brazila neće se boritu za trofeja na Kopa Americi, jer je u četvrtfinalu tog takmičenja poražena od Urugvaja - nakon 90 minuta bilo je 0:0, a u penal seriji je tim legendarnog Marsela Bjelse bio koncentrisaniji (4:2). Brazilcima nije pomoglo ni što su u posljednjih petnaestak minuta meča igrali sa igračem više, nakon isključenja desnog beka Nahitana Nandeza.

Bila je ovo još jedna blijeda i neubjedljiva partiza Brazila, slična onima koje smo od njih gledali tokom grupne faze Kopa Amerike. Jedina razlika bio je kvalitetniji rival na drugoj strani terena, pa su Urugvajci bili bolji tim na meču, a kasnije i pobjednik nakon dramatične penal serije. Za novog učesnika polufinala pogađali su Federiko Valverde, Rodrigo Betankur, Đorđijan de Arasketa i Manuel Ugarte, uz promašaj Hose Marije Himeneza u četvrtoj seriji. Brazilci su promašivali više - Eder Militao i Daglas Luiz nisu uspjeli da zatresu mrežu, dok su Andreas Pereira i Gabrijel Martineli bili precizni sa bijele tačke.

Bolan poraz i eliminacija Brazila dodatno dobija na snazi kada se zna da su na prethodna dva turnira stizali do finala - prvo su osvojili takmičenje pobjedom nad Peruom, a zatim i izgubili finale porazom od Argentine. Ovog puta se neće naći ni u polufinalu, što je svakako bolno za devetostrukog šampiona.

Tako je sa Kopa Amerike ispao jedan od najvećih favorita za osvajanje turnira, pa bi sada mnogi mogli da pomisle kako je Argentini i Lionelu Mesiju otvoren put do titule. Da bi stigli do trofeja na kontinentalnom šampionatu, Argentinci će prvo u polufinalu morati da savladaju Kanadu, a zatim i da se bore protiv pobjednika meča Urugvaj - Kolumbija.

Zanimljivost je da su Argentina i Urugvaj izjednačeni sa po 15 titula na kontinentalnim šampionatima. Predvođena Lionelom Mesijem, Argentina je na prethodnom turniru prekinula post dug čak 28 godina i nakon četiri izgubljena finala uspjela da osvoji prvi trofej u karijeri najboljeg svih vremena. Sada će imati šansu i da odbrani tu titulu, a potrebne su joj samo još dvije pobjede.