Fudbal

Skandal trese Portugal poslije EURA: Roditelji i agenti "oteli" fudbalera - cijeli posao vrijedi pet miliona

Portugalska javnost bavi se slučajem fudbalera koji je nestao iz kluba, dok roditelji i agenti imaju plan da ga odvedu.

Izvor: Chara Savvidou/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cijeli Portugal prati slučaj tamošnjeg fudbalskog bisera, Kardoza Varele (15). On je ostavio sjajan utisak na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina na Kipru, u polufinalu je njegov Portugal pobijedio Srbiju, a u finalu je Italija osvojila titulu, pobjedom 3:0. Ipak, poslije tog trenutka njegov klub Porto izgubio je kontakt sa njim i bilo je čak i navoda da je "otet".

Ipak, nikakve otmice nije bilo. Andre Viljas Boas, novi predsjednik Porta, pričao je sa roditeljima i agentom igrača krajem juna i u posljednjim danima igračevog ugovora sa "zmajevima" pokušao da postigne dogovor da on ostane. Međutim, to se nije dogodilo, niti će.

Portugalski listovi pišu o tome da je veliki talenat Portoga na putovanju u Hrvatskoj zajedno sa svojim zakonskim zastupnikom i sa Faustinom Gomesom, svojim FIFA agentom."Ideja je da ubace mladića u Dinamo Odranski Obrež, člana četvrte lige Hrvatske i da tamo bude do oktobra, kada će napuniti 16 godina. Tada će moći da potpiše profesionalni ugovor i sljedeća stanica biće inostranstvo, pretpostavka je - Njemačka", piše "O Žogo".

"Porodica zna sve - predsjednik kluba nije ispunio zahtjev"

Izvor: HMB Media/Claus / imago sportfotodienst / Profimedia

Ipak, Porto se bori za svog igrača, Fudbalski savez Portugala navodno je već pisao kolegama u Fudbalskom savezu Hrvatske da bi objasnio situaciju i da bi zaštitio i sebe i prava igrača, koji je i dalje dijete. Usred takve drame, oglasio se njegov agent i poručio javnosti da nema bilo kakve otmice, već da se klub i roditelji fudbalera nisu dogovorili.

"Trebalo bi da objasnim situaciju. Kardozo Varela je poslije Evropskog prvenstva bio na školskim ispitima i nije bio kidnapovan. Moje ime nigdje nije navedeno u dokumentima, ni u spisima tužilaštva, ni u njegovom ugovoru sa Pumom, ni čak sa njegovim klubom, Portom. Uvijek je njegova porodica bila ta koja je potpisivala".

"Bilo je dokazano pred nadležnima da nije bilo 'otmice', već da je sve učinjeno u saglasju sa dječakovom porodicom. Bio sam taj koji je odveo Varelu u Porto kada ga niko nije znao, proces je počeo sa Fernandom Gomešom, nastavio se sa Pinto da Koštom (bivšim predsjednikom) i nažalost, završio se sa predsjednikom Andre Vilas Boasom, koji je stupio na čelo kluba samo nekoliko dana prije isteka ugovora. Uradio je sve što je mogao da ga zadrži, ali nažalost nije poštovao dogovor sa porodicom"

Izvor: SPP Sport Press Photo. / Alamy / Alamy / Profimedia

"Poslije sastanka sa direktorom Porta 28. juna, koji je došao u moj dom, gdje je Varela uvijek na odmoru, zajedno smo bili sa igračem i 29. juna zakazali smo još jedan sastanak porodice i predsjednika kluba, Andre Vilas Boasa. To je bio dan prije isteka ugovora"

"Uloga menadžera maloljetnog sportiste nikad neće moći da bude iznad porodične odluke i to bi trebalo da razjasnimo. Uvijek poštujem smjernice porodice. Ne mogu da napustim dječaka koji nije ništa kriv i koji osjeća veliku naklonost prema meni, samo zato što nije postignut dogovor dvije strane. Imam dobar odnos sa predsjednikom Viljas Boasom, juiče smo razgovarali jer zastupam više igrača u Portou i on zna moj stav u ovom procesu", rekao je agent.

Prema informacijama lista "Rekord", odvođenje igrača iz Portoa preko Hrvatske u neku treću ligu moći će da donese organizatorima tog posla zaradu od čak petom miliona evra. Andre Vilas Boas najavio je da će se u ime Portoga žaliti FIFA i da će podnijeti prijavu i Komisiji za zaštitu djece.