Fudbal

FIFA lista: Najgori plasman Srbije u posljednjih pet godina, "zmajevi" na istom mjestu

Autor Nebojša Šatara

Fudbalska reprezentacija Srbije platila je danak tome što godinu dana nije dobila takmičarsku utakmicu.

Izvor: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Fudbalska reprezentacija BiH zadržala je 75. mjesto na posljednjoj FIFA rang listi nakon septembarskih utakmica Lige nacija.
"Zmajevi" su poraženi u Ajndhovenu od Holandije (5:2) i remizirali su u Budimpešti sa Mađarskom 0:0, ali su ostali na istoj poziciji kao i na prethodnoj rang listi sa 1.332 boda.

Za razliku od ekipe Sergeja Barbareza, reprezentacija Srbije pala je na FIFA rang-listi za tri mjesta, tako da sada zauzima tek 35. poziciju. Razlog svakako leži u lošim rezultatima u Ligi nacija i na Evropskom prvenstvu, uz podsjećanje da je posljednju takmičarsku utakmicu srpska reprezentacija dobila još 17. oktobra protiv Crne Gore u kvalifikacijama za EP (3:1).

Srbija tako u ovom trenutku ima 1.505 bodova, odnosno 1,82 manje nego u julskom presjeku što je bilo dovoljno za 32. poziciju. Ujedno, ovo je najlošiji plasman za Srbiju još od oktobra 2019. godine, kada su takođe držali 35. mjesto.

Izvor: MN PRESS

Loša vijest za Srbiju je što će se plasman na FIFA rang-listi gledati pri formiranju šešira za žrijeb za Svjetsko prvenstvo 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi. Preciznije, gledaće se i rezultati u Ligi nacija gdje je Srbiji neophodno da bude među prva dva tima u svojoj grupi (već je u zaostatku i ima tešku konkurenciju u vidu Švajcarske, Španije u Danske), dok će se potom posmatrati i "čist" FIFA renking na kome ne briljiraju.

Što se tiče same FIFA rang-liste, vrijedi istaći da je Argentina i dalje prva. Svjetski šampion od aprila drži lidersku poziciju u odnosu na Francusku, a potom slijede Španija, Engleska, Brazil, Belgija, Holandija, Portugal, Kolumbija i Italija. Što se tiče ostalih zemalja Ex-Yu, najbolji plasman ima Hrvatska koja je 12. na svijetu.

Podsjetimo, naredne mečeve Srbija igra protiv Švajcarske (12. oktobar) u Beogradu i Španije (15. oktobar) u gostima, dok će BiH biti domaćin u obje utakmice - dočekaće Njemačku (11. oktobar) i Mađarsku tri dana kasnije. U pitanju su susreti Lige nacija.

(MONDO)