Fudbal

Šok poraz Crvene zvezde u ABA ligi: Tri kola, dva šamara - nije dobro!

Autor Goran Arbutina

Crvena zvezda je poražena drugi put u tri kola ABA lige!

Izvor: TV Arena sport/screenshot

Crvena zvezda je drugi put u tri kola ABA lige poražena!

Ekipa Splita je na svom terenu u Gripama slavla  85:78 i tako upalila sve alarme u crveno-bijelom timu. Teško je reći šta je slabije funkcionisalo u sastavu Janisa Sferopulosa, ali odbrana defintivino nije bila na nivou.

U drugom poluvremenu su Antonio Jordano trojkama i David Škara prije svega ofanzivnim skokom uspjeli da potpuno poremete igru crveno-bijelih, iako je na startu drugog dijela igre djelovalo da će sastav iz Beograda uspjeti da prelomi meč u svoju korist. Na kraju se ušlo u posljednju četvrtinu sa poenom razlike za crvneo-bijele, ali je uskoro Split poenima Šortera poveo i do kraja meča nije ispustio vođstvo.

David Škara je bio vjerovatno centralna figura u preokretu jer je poslije dva poena u prvom poluvremenu na kraju došao do 16, a iako je Jago dos Santos sa 14 poena u drugom dijelu bio najbolji kod Zvezde kada je bilo najbitnije zakazao je.

Crvena zvezda je meč krenula serijom 5:0, a onda je potpuno stala. Već u petom minutu prešao je domaći tim u vođstvo 11:9, a kada je Borna kapusta zaredao poene bilo je 18:16 na kraju prve četvrtine. Upravo je iskusni plej odveo Splićane do 26:16. Dugo je Zvezdi trebalo da dto sustigne, mnogo je promašaja bilo u igri crveno-bijelih i tek u 17. minutu nakon sjajnog zakucavanja Bolomboja bilo je 32:30 za Zvezdu. Ipak do kraja poluvremena nisu mogli crveno-bijeli da se odvoje na više od dva poena razlike.

Djelovalo je da je Zvezda spremna da prelomi ovu utakmicu kada je poslije nekoliko trojki Dobrića i Jaga dos Santosa tim Janisa Sferopulosa otišao na 58:50, ali Slaven Rimac je zatražio tajmaut i odlični David Škara je poenima, asistencijama i skokovima vratio svoj tim pa se u posljednjih deset minuta otišlo sa poenom razlike za crveno-bijele (61:60).

Vidjelo se od samog starta drugog poluvremena da nije Zvezda u fokusu, vidjeli smo jako loše napad ena startu i kada su Šorter pa Škara donijeli prednost "žutima" djelovalo je da je Sferopulos u problemu. ipak Jago Dos Santos je sa pet poena zaredom vratio prednost u 36. minutu na 71:69, ali onda je sve stalo. Tišmina trojka za 74:71 najavila je poraz, a trojka Antonio Jordana za 77:71 bila i definitvini kraj.

SPLIT: Šorter 17 (5sk, 5as), Jordano 14 (5as), Katić, TIšma 5, Klepo, Kučić 2, Vuko 5, Perkušić, Škara 16 (7sk, 3as), Kapusta 12 (7as), Ljubičić 14 (4sk)

CRVENA ZVEZDA: MIler Mekintajer, Kenan 9, Teodosić 3 (4as), Davidovac 6 (3as), Kalinić (4sk), Dobrić 14 (3sk), Bolomboj 4 (4sk), Daum 9 (5sk), Plavšić 1 (3sk), Nedović 16, Dos Santos 14 (5as)