Fudbal

Žrijeb za EURO2020: Srbija - Hrvatska u Glazgovu, ako se "orlovi"plasiraju!

Autor mondo.rs

Ako se Srbija kojim slučajem plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine imaće PAKLENU grupu - u Londonu i Glazgovu protiv HRVATSKE, Engleske, ali i Češke Republike. Prvo skoči, pa reci hop...

Uzbuđenje je na vrhuncu poslije žrijeba za Evropsko prvenstvo, čak iako se Srbija i dalje nije plasirala na kontinentalni turnir!

"Orlovi" će svoju sudbinu znati poslije mečeva baraža u martu, protiv Norveške i potom Izraela i Škotske, a ukoliko budubolji od ovih reprezentacija - onda će na EURO2020 igrati u grupi "D" sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom Republikom!


Prvi meč bismo igrali sa Česima u Glazgovu (14. jul), potom sa Englezima na "Vembliju" (19. jul), dok bi posljednji i odlučujući meč bio sa Hrvatskom (23. jula) u Glazgovu.

Djeluje kao nevjerovatan izazov i ovo mora da bude dodatni motiv "orlovima" da se plasiraju!

Ne treba posebno naglašavati kakvo rivalstvo postoji između Srbije i Hrvatske koje su od rata devedesetih i raspada stare države odigrali ukupno četiri utakmice - dvije u kvalifikacijama za EURO2020 (0:0 i 2:2), odnosno za SP2014 - Hrvatska je slavila u Zagrebu (2:0), dok u Beogradu nije bilo pobjednika (1:1). Dakle, Srbija nema još pobjedu protiv Hrvatske u fudbalu.

/iz grupe dalje prolaze dvije najbolje ekipe, i ukupno četiri najbolje trećeplasirane/



Nećemo unaprijed maštati o tome nego je potrebno prvo ostvariti dobar rezultat u baražu, ali možemo da mislimo o dobrom fudbalu na EP, pošto imamo grupu smrti - Njemačka, Francuska i Portugal.

Evo i svih grupa koje su danas žrijebane u Bukureštu.

GRUPA A (Rim, Baku): Italija, Švajcarska, Turska, Vels.
GRUPA B (Kopenhagen, Sankt Peterburg): Belgija, Rusija, Danska, Finska.
GRUPA C (Amsterdam, Bukurešt): Ukrajina, Holandija, Austrija, Pobejdnik plej-of staze "D"***.
GRUPA D (London, Glazgov): Engleska, Hrvatska, Češka, Pobjednik plej-of staze "C".
GRUPA E (Bilbao, Dablin): Španja, Poljska, Švedska, Pobjednik plej-of staze "B".
GRUPA F (Budimpešta, Minhen): Njemačka, Francuska, Portugal, Pobjednik plej-of staze "A"***.

LIGA A: Bugarska - Mađarska, Island - Rumunija.
LIGA B: Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska, Slovačka - Republika Irska.
LIGA C: Norveška - Srbija, Škotska - Izrael.
LIGA D: Gruzija - Belorusija, Sjeverna Makedonija - "Kosovo".

***Ako se Rumunija ne plasira na EURO2020 kroz baraž, onda će pobjednik plej-of staze "A" igrati u grupi "C" (Ukrajina, Holandija, Austrija), dok će pobjednik plej-of staze "D" preći u grupu "F".


Gradovi domaćini su od istoka ka zapadu: Baku (Azerbejdžan), Sankt Peterburg (Rusija), Bukurešt (Rumunija), Budimpešta (Mađarska), Kopenhagen (Danska), Minhen (Njemačka), Rim (Italija), Amsterdam (Holandija), London (Engleska), Glazgov (Škotska), Dablin (Irska) i Bilbao (Španija), a vrijedi napomenuti da će najvažniji mečevi, polufinala i finale, odigrati na "Vembliju" u Londonu.

Podsjetimo, Srbija nije obezbijedila plasman na EURO2020 kroz kvalifikacije, ali će se naći na žrijebu zajedno sa svim ostalim reprezentacijama koje učestvuju u baražu.

"Orlovima" je prvo potrebna pobjeda u martu protiv Norveške, pa onda Izraela ili Škotske da bi zaigrala na turniru, a četiri mjeseca ranije saznaće koji ju to rivali čekaju ako bude uspješnija od pomenutih selekcija.

UŽIVO:

- Finska je u grupi sa Belgijom, Danskom i Rusijom i to je to. Sve znamo... Sem imena reprezentacija koje su se plasirale iz žrijeba na plej-of.

- Vels je u prvoj grupi sa Italijom, Švajcarskom i Turskom.

- Švedska gostuje u grupi Španiji i Poljskoj, dok je u grupi "F" haos - Njemačka, Francuska, Portugal!!!

- Češka kod Engleske i Hrvatske
, odnosno možda i Srbije, ako odemo, još jednom da se ogradimo.

- Sljedeća je Austrija koja ulazi u grupu kod Ukrajine i Holandije.

- Turska kod Italije, to je meč kojim se otvara EURO2020!

- Poljska kod Španije, a Francuska kod Nemačke...

- Hrvatska u grupi D - sa Srbijom, ako mi odemo naravno!

- U grupu sa Italijom ulazi Švajcarska i njih dve će se sastati u drugom kolu. Izvučena je potom Holandija za koju već znamo da je u grupi "C" sa Ukrajinom, odnosno Rusija koja već zna da je u grupi "B" sa Belgijom i Danskom. Prvo kolo Belgija - Rusija!

- Slijedi žrijeb drugog šešira u kojima ima mnogo ozbiljnih ekipa.

- Izvlače se timovi iz prvog šešira - koji su poznati i prije žrijeba. Osmijeh na licu Andreja Ševčenka pošto je ovaj dio potpuno nepotreban...

- Izašli su i drugi fudbaleri (Gulit, Lam, Toti, Kasiljas...), kao i Đorđo Marketi koji će voditi žreb.

- Žoao Mario i Rikardo Karvaljo iznose zajedno pehar Evropskog prvenstva koji je u posljednje tri godine u vlasništvu Portugalaca. 


- U toku je muzički program, već smo navikli da se ove ceremonije oduže...

- Evo ko nas čeka na žrijebu od poznatih fudbalera...