Fudbal

Derbi Mančestera: Pobjeda donosi mir, poraz odnosi sve! (anketa)

Autor mondo.rs

Na stadionu šampiona Engleske biće odigrana utakmica velikana u kojoj i jedni i drugi imaju ogroman ulog. Glasajte i prognozirajte pobjednika.

Na trenutak stavimo trenutnu formu u drugi plan.

U subotu od 18.30 časova, na domaćoj, plavoj strani terena stadiona "Etihad" stajaće najdominantniji tim ove decenije Premijer lige, osvajač četiri titule od 2011. i dvostruki uzastopni šampion Engleske.

Na drugoj, crvenoj strani stajaće poljuljani engleski džin, koji već godinama i ne pomišlja na borbu za titulu, kao što ni sada nije siguran da pod vođstvom Ole Gunar Solskjera ide pravim putem.

Iz tog ugla, jasno je čiju bi pobjedu trebalo očekivati. Međutim, fudbal nije tako prosta igra.

I ako pogledamo trenutnu situaciju oba tima, lako je pretpostaviti koliko Sitiju gori pod nogama poslije dva neuspjeha u posljednja četiri kola (poraz protiv Liverpula i remi protiv Njukasla) i koliko je ekipi Pepa Gvardiole neophodna pobjeda da bi bar održala ritam za nezaustavljivim Liverpulom.



U ovom trenutku, branilac titule Premijer lige zauzima treće mjesto na tabeli, sa čak 11 bodova zaostatka za liderom sa Enfilda i ako se ta razlika dodatno poveća čeka nas prilično monotona zima i proljeće u borbi za šampionski trofej. Naravno, pod uslovom da i furiozni Lester negdje zastane.

Sve navedeno govori o imperativu "građana", za koje u derbiju sigurno neće igrati najbolji napadač Serhio Aguero zbog problema sa butinom, kao i teže povrijeđeni Ejmerik Laport i Liroj Sane, koji će zbog koljena odsustvovati do februara.



Sa druge strane, priča o Mančester junajtedu nije ni malo prostija, iako se nalaze na šestom mjestu, sa velikih osam poena zaostatka za četvrtoplasiranim Čelsijem.

Solskjerovi "crveni đavoli" na momente su ove pokazali da mogu da budu čvrst tim, koji odigra neriješeno protiv Liverpula (1:1) ili pobijedi Totenhem u srijedu 2:1, ali je kontinuitet igre i rezultata važan detalj koji odavno zaobilazi Old Traford.

Bez dugo povrijeđenog Pola Pogbe, Junajted će u subotu pokušati da na stadionu "bučnog komšije" prvi put od marta ostvari dvije uzastopne pobjede. I ta okolnost dovoljno govori o (ne)stabilnosti Solskjerovog tima, koji ima težak zadatak da donese klubu potencijalno jako važnu pobjedu sa strahovito zahtjevnog gostovanja.

Biće to 179. Derbi Mančestera, u kojem Junajted i dalje ima značajno više pobjeda, 73-53.

Ko pobijedi, dobiće i bodove i mir. Ko izgubi, biće u jako teškoj poziciji i strijepiće za mnogo više od tri prosuta boda.

Glasajte u anketi - ko će pobijediti?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt