Fudbal

U Betisu pristali na smanjenje plate kako bi sačuvali uposlenike u klubu

Autori mondo.ba Anadolija

Širenje koronavirusa zaustavilo je sportske aktivnosti širom svijeta, a španski fudbal je suspendovan na neodređeno vrijeme

Izvor: Guliver/Getty Images/Fran Santiago

Fudbaleri, stručni trenerski štab i direktori Real Betisa dogovorili su smanjenje plata od 15 odsto kako bi izbjegli da ostali radnici u klubu ostanu bez primanja.

Iz Betisa su potvrdili vijest da je postignut dogovor sa svim stranama i da je to pravi pristup kluba u jeku pandemije koronavirusa.

Širenje Covida-19 zaustavilo je sportske aktivnosti širom svijeta, a španski fudbal je suspendovan na neodređeno vrijeme, što znači da svi klubovi nemaju primanja od utakmica, TV prava ili svojih muzeja.

Ostali španski klubovi primjenjuju špansku privremenu šemu otpuštanja (ERTE), koja je aktivirana proglašenjem vanrednog stanja u zemlji. Međutim, primjena ERTE-a bi značila da će uposlenici kluba, izuzev igrača, stručnog štaba i direktora, izgubiti značajan dio prihoda, što je Betis želio izbjeći.

U Španiji je u četvrtak potvrđeno više od 110.000 zaraženih koronavirusom, a čak 10.003 osobe su preminule od posljedica.