Fudbal

Pristao na smanjenje: Sautgejtu selektorska plata manja za 30 posto

Autor mondo.ba, agencije

Sa godišnjom platom od tri miliona funti (oko 3,4 miliona evra) Sautgejt je jedan od najbolje plaćenih zaposlenika saveza, pa će mu najviše biti smanjena primanja

Izvor: MICHAEL REGAN/GETTY IMAGES EUROPE

Fudbalski savez Engleske saopštio je da je Geret Sautgejt, selektor najjačeg državnog tima, pristao na smanjenje plate od 30 posto zbog krize izazvane globalnom pandemijom novog koronavirusa.

Sa godišnjom platom od tri miliona funti (oko 3,4 miliona evra) Sautgejt je jedan od najbolje plaćenih zaposlenika saveza, pa će mu najviše biti smanjena primanja.

"Zaposlenicima koji zarađuju 50.000 funti ili više godišnje privremeno će biti redukovana plata za 7.5 posto, dok će više pozicioniranima u menadžmentu biti smanjena za 15 posto", saopštili su iz FS Engleske.

Izvršni direktor saveza Mark Balingem rekao da će finansijski uticaj odgađanja utakmica, uključujući mečeve Engleske, FA kupa i duele na Vembliju, doprinijeti gubitku od oko 100 miliona funti (oko 114 miliona evra), a mogao bi porasti i na 150 miliona funti (oko 171 milion evra).

Svjetska zdravstvena organizacija je 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila pandemiju.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 70.000 ljudi, a potvrđeno je preko 1.280.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 200 zemalja.

Na tlu Velike Britanije, registrovano je preko 47.000 slučajeva zaraze, a do sada je preminulo više od 4.000 ljudi.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.