Fudbal

Danas 52 godine od Bajevićevog podviga protiv Maribora!

Autor mondo.ba

Mostarski Velež se prisjetio nestvarnog poduhvata "Princa sa Neretve"

Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

Dušan Bajević, aktuelni selektor Bosne i Hercegovine, legenda je mostarskog Velea.

Dio je slavne BMV trojke (Bajević – Marić – Vladavić), a u prvom timu "rođenih" nastupao je od 1966. do 1975. godine.

Za to vrijeme Bajević je dres Veleža obukao na 322 prvenstvene utakmice i postigao čak 175 golova, zbog čega je zaslužio nadimak koji i danas ponosno nosi - "Princ sa Neretve"!

Nebrojeno puta je Bajević, koji je kasnije karijeru gradio u Grčkoj, obradovao navijače Veleža, a klub iz Mostara nije zaboravio kakav podvig je Bajević ostvario na današnji dan prije 52 godine!

Naime, 30. juna 1968. godine, u posljednjem kolu Prve lige Jugoslavije, Velež je ugostio ekipu Maribora i bila mu je potrebna bilo kakva pobjeda za opstanak u jugo-eliti.

Nakon prvog poluvremena, rezultat nije bio onakav  kakvom su se nadali u Mostaru (0:1), a onda je na svenu stupio Bajević, koji je tokom drugog poluvremena postigao čak PET golova!

Dan nakon utakmice, Bajević je u svim medijima za svoj nastup ocijenjen "desetkom", a Velež se na društvenim mrežama ovog podviga sjetio uz riječi: "Jedan je Dušan Bajević."

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.