Fudbal

Španski i italijanski treneri najuspješniji u Ligi Evrope: Trapatoni i Emeri sa najviše pehara!

Autor mondo.ba

Najuspješniji treneri u okviru Kupa UEFA i Lige Evrope su Španci i Italijani koji su najviše puta bili prvaci sa svojim klubovima u drugom po jačini evropskom takmičenju.

Izvor: Michael Steele/Getty Images Europe

Kup UEFA je bivše takmičenje pokrenuto 1955. godine. Od sezone 2009/10, Kup UEFA (zajedno s kupom Intertoto) mijenja se u novo takmičenje, Ligu Evrope, koja je osnovana da bi se povratilo zanimanje za ovo takmičenje.

Španski i italijanski treneri su po deset puta osvajali ova takmičenja, holandski treneri šest puta, Nijemci pet, Britanci četiri, Portugalci tri te treneri iz Argentine i Švedske po dva puta, prenijela je agencija "Anadolija".

Na listi trenera koji su samo jednom osjavali ova takmičenja našli su se stručnjaci iz Turske, Škotske, Belgije, Francuske, Rusije i Rumunije.

Treneri koji su najviše puta podizali pehar ovih evropskih takmičenja su Italijan Đovani Trapatoni i Španac Unai Emeri, koji u karijeri imaju po tri osvojena trofeja.

Izvor: SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Emeri je na listi najboljih stigao Trapatonija osvajanjem Lige Evrope sa Seviljom 2016. godine, treći put zaredom, dok je Trapatoni ova takmičenja osvajao s Juventusom 1977. i 1993. godine, te s Interom 1991.

Trojica španskih trenera uspjela su po dva puta podići trofej u ovim takmičenjima. Luis Molovni je 1985. i 1986. godine osvojio takmičenja s Real Madridom, Huande Ramos sa Seviljom 2006. i 2007. te Rafael Benitez s Valensijom 2004. i Čelsijem 2013. godine.

Jedini trener izvan Evrope koji je dosad uspio osvojiti ovo takmičenje je Argentinac Dijego Simeone, strateg Atletiko Madrida. Ovaj stručnjak je 2012. i 2018. godine osvojio Ligu Evrope sa španskim klubom.

Prošle godine italijanski trener Mauricio Sari je s Čelsijem podigao pehar nakon što su plavci u finalu pobijedili gradskog rivala Arsenal 4:1.