Fudbal

Umanjene šanse "zmajića" za EURO: Remi u Moldaviji, a tek slijede dva najteža rivala!

Autor mondo.ba

Izabranici Slobodana Starčevića odigrali su 1:1 u Kišinjevu i znatno se udaljili od plasmana na prvenstvo Evrope 2021. godine.

Izvor: Promo/Fudbalski savez BiH

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je večeras šestu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano u Mađarskoj i Sloveniji.

Izabranici Slobodana Starčevića gostovali su Moldaviji, na stadionu "Zimbru" u Kišinjevu, bili u prednosti od jednog gola, a onda u finišu prosuli teško stečeno:

MOLDAVIJA – BIH 1:1 (0:0)
/Kračiun 87 penal - Beganović 50/

Ovim remijem, mladi bh. tim znatno je umanjio šanse da se naredne godine nađe na šampionatu Evrope.

BiH je, naime, jedini tim u grupi koji je odigrao šest kvalifikacionih mečeva i trenutno se nalazi na trećem mjestu uz osam bodova.

Uz dva boda više, na vrhu je Belgija, koja je danas deklasirala Njemačku rezultatom 4:1, a upravo će sa te dvije ekipe Jovo Lukić, Đorđe Milojević i društvo odmjeriti snage u posljednja dva kola.

Prvo će 13. oktobra gostovati "pancerima", a onda 17. novembra ugostiti Belgijance.

"Zmajići" su u martu prošle godine, na startu kvalifikacija, u Zenici lako izašli na kraj sa Moldavcima (4:0), te su i danas bili veliki favoriti za osvajanje tri boda, kojima bi ostali u ravnopravnoj trci za plasman na kontinentalnu fudbalsku smotru.

Tu ulogu nisu opravdali iako su samo tokom prvog dijela uputili tri udarca više ka golu nego njihov današnji rival (2:5), koji za prvih 45 minuta nijednom nije šutirao u okvir gola na kojem je stajao Vladan Kovačević.

Ipak, već nakon pet minuta igre u drugom dijelu, bh. tim došao je do rezultatske prednosti, koja je bila na snazi sve do 87. minuta.

Kombinovali su fudbaleri Sarajeva Đani Salčin i Zinedin Mustedanagić, a ovaj drugi je u prvi plan izbacio kapitena Slobode Amara Beganovića, koji je uz pomoć defanzivca domaćih Vadima Đinarija zatresao mrežu.

To, ipak, nije bilo dovoljno da se, po drugi put u ovom ciklusu, savlada moldavski tim.

Kako rekosmo, u 87. minutu Viktor Stina je šutirao, Martin Zlomislić, koji je na startu drugog dijela ušao u igru umjesto povrijeđenog Vladana Kovačevića, kratko odbio loptu, nakon čega je strijelac gola Beganović u šesnaestercu faulirao rezervistu Vadima Gulčeaka.

Dosuđen je penal, a precizan je sa bijele tačke bio kapiten Artur Kračiun.

Plasman na prvenstvo Evrope izboriće pobjednici svih devet kvalifikacionih grupa, te pet najboljih drugoplasiranih timova.

MOLDAVIJA: Straistari, Revenko, Đinari, Kračiun, Sučiu (od 46. minuta Karastojan), Dros, Turčan, Belousov, Stina, Klešenko (od 54. minuta Josipoi), Damaskan (od 65. minuta Gulčeak).

BOSNA I HERCEGOVINA: Kovačević (od 46. minuta Zlomislić), Beganović, Barišić, Milojević, Pidro, Ćavar (od 85. minuta Đokanović), Marić, Salčin, Mustedanagić, Resić (od 76. minuta Bradonjić), Lukić (od 62. minuta Hadžić).

TABELA: Belgija (-1) 10, Njemačka (-1) 9, Bosna i Hercegovina 8, Vels (-1) 6, Moldavija (-1) 4.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.