Neugodan niz crveno-bijelih

Zvezda nema pobjedu na Kipru 30 godina: Da li je došlo vrijeme za prekid ove tradicije?

Autor Nikola Lalović

Crvena zvezda od 19 časova igra odlučujući meč svoje evro-sezone. U plejofu za ulazak Lige Evrope igraju protiv Ararata na Kipru.

Izvor: MN PRESS

Zbog rata koji bjesni na Kavkazu oko spornog regiona Nagorno-Karabaha Jerevan neće moći da igra na svom terenu, već se duel srpskog i jermenskog šampiona igra na GSP stadionu u Nikoziji. 

To je sa jedne strane dobra stvar, jer crveno-bijeli neće putovati dugo i zapravo neće biti gosti. Sa druge strane, ako pogledamo istoriju, srpski šampion se nije proslavio igrajući evropske utakmice na Kipru tokom godina. 

Prvi meč na ostrvu crveno-beli su odigrali odmah nakon osvajanja titule evropskog šampiona. U drugoj rundi Kupa šampiona u sezoni 1991/92 stigla je i jedina pobjeda Zvezde na Kipru u pet mečeva. 

Igralo se sa Apolonom, a bilo je 2:0. Za drugi meč čekalo se tačno 10 godina, do 2001, kada je protivnik bila Omonija. U Beogradu je bilo 2:1, a na jugu 1:1 i srpski šampion je prošao u treću rundu kvalifikacija za LŠ. 

APOEL je bio protivnik u drugoj rundi Kupa UEFA 2008. godine, a tada su odigrana dva uzbudljiva duela, Na "Marakani" je bilo 3:3, u gostima 2:2 i Kiprani su prošli zbog više golova u gostima. 

Prije ovog posljednjeg duela sa Omonijom odigran je i još jedan duel protiv ovog protivnika. Tada je na Kipru heroj bio Boban Bajković, a poslije 2 meča bez golova crveno-beli su prošli dalje na penale. 

Da li je sada tim iz Ljutice Bogdana konačno spreman da prekine niz od 30 godina bez pobjede na Kipru?