odlučni i bijesni

Navijači Barse hoće da ga ponize, ne samo smijene: Jako je blizu izglasavanje nepovjerenja nepopularnom predsjedniku

Autor Pavle Knežević

Niko neće da čeka mart, hoće da ga otjeraju što prije, ali na svoj način

Izvor: REUTERS/Nacho Doce

Izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Barselone i njegovoj upravi postalo je realnost!

Izborno tijelo objavilo je danas da je ovjerilo 15.557 potpisa, što je za oko hiljadu manje od potrebnih 16.521 da se pokrene procedura, a ostalo je da se prebroji još 3.715 glasova, piše Marka.

Kako pišu tamošnji mediji, nema šanse da se među preostalih 3.715 potpisa ne nađe još 963 potrebnih za izglasavanje nepovjerenja.

Šta to znači? To znači da je napravljen prvi korak ka tjeranju Đozepa Marije Bartomeua iz kluba, a pokret "opozicionara" predvodi Viktor Font, koga svi vide kao novog predsjednika kluba.

Ako, tačnije, kad se sakupi dovoljan broj glasova, onda slijedi drugi krug, u kome glasa 144.000 navijača "vlasnika". Tačnije, dovoljno je da glasa 10 odsto njih, od čega dvije trećine treba da bude protiv da bi se smijenio Bartomeu.

Dakle, potrebno je da minimalno 14 hiljada ljudi glasa i da dvije trećine bude protiv sadašnjeg predsjednika da bi se smijenio. Kada se zna da su "opozicionari" skupili više od 20.000 potpisa, logično je pretpostaviti da će imati dovoljno glasova za.

Veliko je pitanje, međutim, da li će biti referenduma, jer postoji mogućnost da Bartomeu i njegov UO podnesu ostavke. Predsjednik je razmatrao tu opciju i povjerio se svojim najbližim prijateljima.

Nije on jedini koji razmišlja tako, pošto još nekoliko menadžera razmišlja o odlasku da bi izjbegli poniženje izglasavanja nepovjerenja.

Očekuje se da će Bartomeu u narednim danima sazvati sastanak svog odbora da razgovara o ovom pitanju.

Navijači, međutim, žele da izbjegnu takav ishod, iako to zvuči paradoksalno. Bartomeu je navukao njihov gnjev gubitkom titule, cijelom aferom oko Lea Mesija, ali i tjeranjem zaslužnih igrača na nedostojan način. Oni žele da predsjednik pretrpi poniženje kao malu kaznu za to šta im je napravio.

Podsjetimo, izbori je trebalo da se održe marta 2021, ali to sad izgleda sve manje vjerovatno.

Ako se izglasa nepovjerenje, moguće su dvije opcije: da klub privremeno do izbora vodi takođe nepopularni potpredsjednik, ili da se raspišu prijevremeni izbori, najvjerovatnije do kraja godine.

Zašto bi ovo bilo najveće pojačanje? Bartomeu je u posljednjih pet godina, prema vjerovanju navijača, upropastio akademiju, spiskao blizu milijardu evra na pojačanja koja su bila pravi promašaji, a onda i umalo otjerao najvećeg sina kluba, odgovor je svima jasan.