Košarka

Trener košarkaša Čelika ogorčen: Kup BiH je sramotno takmičenje, sistem po nacionalnom ključu nije razuman!

Autor Dragan Šutvić

Komentari trenera Zeničana izazvaće brojne reakcije

Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

U narednima danima biće odigrani mečevi završnice košarkaškog Kupa A sistema za Kup BiH.

U polufinalu će se sastati Sloboda i Čelik, odnosno Promo iz Donjeg Vakufa i sarajevska Bosna Rojal, a mjesta na finalnom turniru Kupa BiH ima samo za jednu ekipu, što je sistem takmičenja koji je izrevoltirao trenera Čelika Josipa Pandžu.

"Taj kup je poredan na način da je prošlogodišnji pobjednik odmah i polufinalista Kupa BiH. Ostala tri člana, od najbolje četiri ekipe u Kupu BiH, biraju tako da će biti jedan bošnjački, jedan hrvatski i jedan srpski predstavnik. To ne postoji nigdje. Da je to ispravno, na primjer, u Španiji bi bilo jedan iz Baskije, jedan iz Katalonije, jedan sa Kanara... To nema nikakve zdrave logike ni razuma", rekao je Pandža u najavi ligaške utakmice sa ekipom Proma, koja se igra predstojećeg vikenda.

Zašto se, smatra Pandža, ne bi igralo zajedničko državno takmičenje u Kupu BiH? Tada bi, ističe, imao i smisaj i značaj.

"To je jedna sramotna organizacija! Meni, generalno, na takav način igrati Kup BiH, gdje neki za jednu utakmicu mogu biti u polufinalu, gdje prošlogodišnji pobjednik ne mora igrati nijednu utakmicu da bude u polufinalu Kupa BiH i gdje klubovi iz bošnjačkog dijela moraju igrati više utakmica da bi imali polufinalistu, nema nikakve logike ni zdrave pameti. Imam potrebu to komentarisati, mada znam da će to izazvati mnoge dileme, polemike, uvrede i sujete, ali generalno stojim iza svog mišljenja. Mislim da najbolji treba da među četiri u Kupu BiH, a ne po nekom ključu ili da nas vade iz nekih torova pa da igramo završnicu", rekao je Pandža.

(mondo.ba/agencije)