Strašan igrač!

Igra košarku karijere bez hrane i vode - "Bog je u svima nama": Postao musliman i glavna tema NBA lige!

Autor Bojan Jakovljević

Jedan od najboljih igrača NBA lige Kajri Irving (30) već nekoliko godina pridržava se strogih pravila islama.

Izvor: Profimedia

Ekipa Bruklina poražena je od Bostona u prvom meču njihove plej-of serije, a po mišljenju mnogih ovo je bila najbolja utakmica u sezoni. Na njoj je blistao Kajri Irving koji je veći dio sezone propustio jer nije vakcinisan, a zatim u finišu - i to pred publikom koja ga mrzi, pokazao klasu jer je nemoguće zaboraviti igranje košarke.

Bek Bruklin Netsa imao je 39 poena, šest asistencija i pet skokova na tom susretu, iako trenutno zbog Ramazana ne konzumira hranu i vodu tokom čitavog dana!

Strogi način ishrane prihvatio je prije nekoliko godina kada je prešao u islam, a pridržava se i sad kad je njegova ekipa u doigravanju za NBA titulu.

"To je putovanje sa Bogom i nisam sam u ovome. Imam braću i sestre po cijelom svijetu koji poste sa mnom", rekao je Irving prije nekoliko dana.

Praznik Ramazan je po mišljenju mnogih "stub" islamske vjere. On predstavlja jednomjesečno uzdržavanje od hrane i pića od svanuća sve do zalaska sunca. Tokom tog perioda muslimani ne uživaju u hrani i piću, već se posvećuju isključivo molitvama.

"Mi držimo naše molitve, naše svete meditacije. Bog je u meni, Bog je u vama, Bog je u svima nama. Idem kroz život sa vjerom, čovječe, to je sve što je bitno. Kada dobijem priliku da na parketu pokažem talente koje sam dobio od Boga, ponizan sam i zahvalan", dodao je Kajri Irving.

Ramazan će trajati do početka maja, a Kajri će i naredne mečeve protiv Bostona igrati tokom posta. Sljedeći meč igra se 20. aprila, treća utakmica je 23. aprila, dok je četvrti i potencijalno posljednji meč u seriji na programu 25. aprila. Serija se igra na četiri pobjede.