SVE ZBOG RATA

Bjelorusija izbačena sa EP, mlade "zmajice" igraće na kontinentalnoj smotri!

Autor Bojan Jakovljević

BiH profitirala izbacivanjem bjeloruske selekcije sa Evropskog prvenstva.

Izvor: FIBA

Dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane - poznata je narodna poslovica, a tako je bilo i u slučaju U-18 reprezentacije Bjelorusije i BiH.

Naime, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) odlučila je da žensku juniorsku reprezentaciju Bjelorusije izbaci sa Evropskog prvenstva A divizije, a šansu umjesti njih dobiće BiH!

Prethodno je FIBA sa prvenstva Starog kontinenta izbacila Rusiju, a sada je zbog svih dešavanja i rata u Ukrajini odlučila istu stvar da uradi sa Bjelorusijom.

"Stiglo je pismo iz FIBA u kojem se traži od Košarkaškog saveza BiH da potvrdi učešće U-18 ženske reprezentacije na Evropskom prvenstvu A divizije, odnosno popuni mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon eliminacije Bjelorusije, a mi smo sljedeći po rankingu. Naravno da nisu dugo trebali čekati naš odgovor. Ovo je zaista izvanredna vijest. Učinićemo sve da reprezentaciji osiguramo kvalitetne uslove za nastup na najvišem nivou, kao i uvijek", istakao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Evropsko prvenstvo A divizije održava se u Grčkoj od 6. do 14. avgusta. Reprezentacija BiH se nalazi u grupi D sa Francuskom, Njemačkom i Izraelom.

(MONDO)