REKAO SVE

Sjajno si šutirao na pripremama! Stvarno? Ivanović napravio šou, pa otkrio kako će Zvezda igrati od sad: Trener to traži

Autor Goran Arbutina

Nikola Ivanović pričao je o Crvenoj zvezdi, novom treneru Jovanoviću, Adamsu, ABA ligi, Evroligi, ulozi u timu...

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nikola Ivanović (28) biće jedna od uzdanica novog tima Crvene zvezde. Dosta toga promijenilo se od prethodne sezone i osvojene triple krune. Od promjene trenera i dolaska Vlade Jovanovića umjesto Dejana Radonjća, do "tumbanja" i u igračkom kadru i dovođenja pojačanja. Razlikuje se dosta stvari, ali ne i odlično raspoloženje plejmejkera koji je sa osmijehom pričao sa novinarima.

Od njega se dosta očekuje, kako mu izgleda novi tim, šta je Jovanović imao da mu kaže, kako je zadovoljan pripremama, oporavkom od povrede i o mnogim drugim zanimljivostima pričao je sa novinarima u "Pioniru". Stigao je i da napravi pravi mali šou poslije jednog od pitanja i potvrdio da zna da se našali i na svoj račun. Uvjeren je da će sve doći na svoje kako vrijeme bude odmicalo.

"Sigurno da je sada drugačije, došao je Vlada, promijenio se trener. Dejo je bio godinama tu, uz neke pauze, Zvezda se nekako navikla na njega. Sada su tu došli novi igrači. Imamo kvalitet, treba vremena da se sve to posloži i da bude kako treba. Uz neki dobar pristup, pravi rad, ekipa može mnogo. Imamo više igrača nego prošle sezone", počeo je priču Ivanović.

S obzirom na njegov stil igre i na sjajne partije koje je pružao u dresu Budućnosti kada je imao centarsku liniju sa izraženijim atletskim sposobnostima, djeluje da bi to moglo da mu pomogne ove sezone. Gledajući pojačanja i igrače u reketu tu je dosta skočnih igrača poput Bena Bentila, Hasana Martina, Filipa Petruševa...

"Moj prvi individualni cilj je da se podredim ekipi i onome što trener od mene traži. Došao je Martin, igrao sam sa njim prije nekoliko sezona u Budućnosti, vrhunski igrač, ima evroligaško iskustvo. Mitrović, Petrušev, Kuzmić je ostao, mnogo igrača, nadam se da ću sa svima dobro sarađivati."

Potom je uslijedila situacija u kojoj je Nikola napravio šou. Novinar je započeo pitanje konstatacjom da je "dobro šutirao na pripremama". Odmah je počeo da se smije. "Jesam li? Je li tako? Ne znam. Teška mi je bila tranzicija na terenu, prvo ljeto mi je bilo da dva mjeseca nisam pročitao, Ahilova tetiva me je mučila, nisam mogao ništa duže vrijeme. Sada imam još oko nedelju dana za trening pred početak sezone.

Prema načinu igre i stilu koji trener Jovanović ima, više je orijentisan na ofanzivu, to je nešto što odgovara i crnogorskom organizatoru igre. Objasnio je i šta su novi zadaci i stvari koje od njih traži. Prvenstveno kada je u pitanju organizacija igre i napad.

"Za sada mi je okej, te neke stvari koje smo pričali i teoretski i na treninzima. Dopada mi se kako sve izgleda, potenciramo igru u tranziciji da nađemo šuteve u prvih nekoliko sekundi otvorene šuteve, da dođemo do lakih poena, da trčimo, imamo igrače koji mogu da igraju u tranziciji. Tražio je da budem više plejmejkerski orijentisan. Došao je Adams koji je ruki za evropsku košarku. Pefi Marković i ja moramo da ga uvedemo u ovu košarku, drugačiji sistem, timska košarka. Nismo neke spektakularne stvari pričali, tu su energija i agresivnost koje traži od nas."

Na to se nadovezalo pitanje o Adamsu, plejmejkeru koji je igrao u NBA ligi i u Australiji i koji je prvi put u Evropi.

"Ima veliki kvalitet, na ovih nekoliko utakmica pokazao je da može da se 'upali' i da postigne 10 poena za dva minuta, ima i defanzivni kvalitet. Možda je mali problem bio ta postavka napada, ne samo njemu, nego svima. Moramo da radimo svi na tome. Što se ekipe tiče, smatram da smo bolji nego prošle godine kada je kvalitet u pitanju. Ima dosta novih lica i igrača koji mogu da 'izmisle' poene.

Za kraj smo ostavili pitanje o derbijima sa Partizanom. U sezoni koja slijedi biće odigran najveći broj duela između dva najveća srpska kluba u raznim takmičenjima, a posebno zanimljivo biće u Evroligi. Prvi put u istoriji će odmjeriti snage u elitnom takmičenju.

"Kada dođe na red srpska liga, bićemo umorni jedni od drugih, biće toliko utakmica i toliko haosa. Do tada ćemo vjerovatno odigrati desetak mečeva. Nadam se da u Evroligi neće biti toliko frke kao u ABA ligi što je bilo", nasmijao se Ivanović na kraju razgovora.