LEGENDA

Sale preuzeo Kinu, odmah je otkrio - "Cilj su medalje!"

Autor Goran Arbutina

Novi selektor Kine Aleksandar Đorđević optimističan je pred početak ciklusa sa tom azijskom zemljom.

Izvor: MN PRESS

Srpski trener i legenda evropske košarke Aleksandar Saša Đorđević sve je iznenadio odlukom da preuzme reprezentaciju Kine. Nakon epizode u Fenerbahčeu otišao je u najmnogoljudniju državu na svijetu sa željom da podigne nivo kvaliteta igre, a sada je i dao prvu izjavu po preuzimanju te selekcije.

Od prvog dana stupanja na funkciju selektora, jasno skautira domaću ligu i prati od kojih igrača može da dobije najviše na terenu: "Prije svega, igrač mora da bude profesionalac i da ima predstavu da je igranje za reprezentaciju najveća čast. Pored toga igrači moraju da budu agresivni i inteligentni. Moraju ne samo da razumiju šta mogu da donesu klubovima, nego da budu svjesni svoje uloge u reprezentaciji" rekao je Đorđević.

Kina već dugo čeka "iskorak" na velikim svjetskim takmičenjima, a bivši košarkaš Partizana želi da primijeni recept iz Srbije:

"Nikada ne kažem da je rival bolji od nas dok se utakmica ne završi. Moj cilj sa svakom ekipom koju treniram je da osvojim medalju. Da bi pobijedili najbolje, potrebno je da se suočite sa njima, tada znate njihove mane i vrline, ali i da otkrijete svoje prednosti i otklonite slabosti", rekao je Sale, a iz izjava djeluje da Srbin jako dobro zna šta ga čeka na klupi nove selekcijei.

Đorđević je predvodio Srbiju od 2013. do 2019. a za to vrijeme osvojio tri srebra, 2014. na Svjetskom prvenstvu u Španiji, 2016. na Olimpijskim igrama u Riju i 2017. na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Kina je 16 puta bila prvak Azije, a poslednji put za njih davne 2015. godine, Đorđević je doveden da pokuša da uradi nešto više. Najveći uspjeh za Kineza na planetarnoj smotri košarke je osmo mjesto sa Mundobasketa 1994. godine.