Košarka

Apsolutna dominacija Nikole Jokića! Niko u istoriji NBA lige nije imao ovakvu statistiku!

Autor Nebojša Šatara

Nevjerovatna godina je iza Nikole Jokića koji je Denver vodio do najboljeg franšiznog skora u regularnom dijelu sezone.

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Srpski košarkaš Nikola Jokić odveo je Denver do pobjede nad Memfisom (126:111) i time je "cementirao" drugo mjesto na tabeli Zapadne konferencije pred početak plej-ofa. Jokić je upisao 15 poena, 15 skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte, što je bilo dovoljno da zakaže seriju sa L.A. Lejkersima ili Nju Orleansom, a istovremeno je ponovo ispisao istoriju NBA lige jer čini ono što niko drugi do sada nije radio.

I dok se vodi kampanja da Jokić ne bude MVP, pošto su tobože Šaj Gildžes-Aleksander i Luka Dončić imali bolje sezone od njega, pojavio se podatak koji niko ne može da ospori. Somborac je postao prvi košarkaš u istoriji NBA lige koji je u četiri najvažnije kategorija pokazao da je među najdominantnijim igračima. Šta je to ove godine uradio Jokić?

  • Jokić ima 708 asistencija i zato je drugi najbolji asistent lige;
  • 976 uhvaćenih lopti po čemu je treći najbolji skakač lige;
  • 2.085 postignutih poena, po čemu je peti na listi najboljih strelaca lige;
  • 108 oduzetih lopti po čemu je čak osmi najbolji kradljivac lige;

Dakle, više nego dovoljno argumenata da treći put u karijeri Nikola Jokić podigne MVP priznanje koje mu je ukradeno prošle godine, kada je "poguran" Džoel Embid. Sada kada je Jokić pokazao još jednom da od njega nema dominantnije figure u NBA, jasno je da će novinari i analitičari koji glasaju u MVP izboru morati da ga podrže, pošto Dončić i Šaj nemaju ni blizu toliko dobre statističke podatke na svojoj strani.

BONUS VIDEO: