Košarka

Luka Dončić ide po NBA titulu! Kakva trojka Slovenca - preko Gobera, na 3 sekunde do kraja, za pobjedu!

Autor Dušan Ninković

Slovenački košarkaš Luka Dončić pogotkom na tri sekunde do kraja donio pobjedu svom timu protiv Minesote.

Izvor: ADAM DAVIS/EPA

Dalas Maveriksi imaju ogromnu prednost u finalu Zapadne konferencije NBA lige - trojkom Luke Dončića preko Rudija Gobera na tri sekunde do kraja meča tim iz Teksasa stigao je do drugog trijumfa na gostujućem parketu i sa maksimalnom prednošću seli seriju na svoj teren. Slovenački košarkaš vodio je Dalas do druge pobjede nad Minesotom (109:108), a ova bi mogla da bude ključna za plasman u finale.

Tokom polufinalne serije Denvera i Minesote vidjeli smo da Timbervulvsima ne znači mnogo na čijem parketu igraju jer su napravili čak tri brejka, ali... Sada je situacija mnogo drugačija i brejkove neće morati da prave kako bi stigli do prednosti, već kako bi sačuvali živu glavu protiv Luke Dončića, Kajrija Irving i ostatka tima iz Teksasa. 

Istina, bili su blizu pobjede i na svom parketu, za izjednačenje na 1:1 i potpunu dramu u finalu Zapada. Luka Dončić nije želio da se to dogodi - iznudio je preuzimanje, nadriblao protiv Gobera i zatim pogodio izuzetno težak šut na tri sekunde do kraja četvrte dionice. Donio je Dalasu poen prednosti, a Minesota nije uspjela da uzvrati preko Rida pa je i drugi put pred svojim navijačima morala da položi oružje. Pogledajte najbolje trenutke meča:

Dalas - Minesota 109:108
Izvor: Youtube/GAMETIME HIGHLIGHTS

Pobjeda Dalasa u drugom meču finalne serije na Zapadu SAD obilježena je i velikim preokretom, pošto su u prvom dijelu susreta imali ogroman zaostatak. Kako niko u timu Maveriksa nije bio raspoložen, sem Dončića koji je sam igrao, Minesota je uspjela da stekne čak i 18 poena viška prije poluvremena. Ipak, Dalas je pronašao recept, na drugi dio meča izašao znatno motivisaniji i uspio da pobijedi!

U pobjedničkoj ekipi ubjedljivo najbolji bio je Luka Dončić sa 32 postignuta poena, uz 13 asistencija i 10 skokova. Pratio ga je Kajri Irving sa 20 postignutih poena, Denijel Gaford dodao je 16, a Derek Lajvli 14. Dvocifreni učinak imao je još Pi Džej Vašington sa 10 postignutih poena. Ekipa Minesote oslonila se na Naza Rida koji je postigao 23 i Entonija Edvarsa koji je dodao 21 poen, dok je fantastičan bio i Mika Konli sa 18. Centarski tandem Gober - Entoni-Tauns imao je sasvim pristojno veče pošto je susret završio sa ukupno 31 poenom, ali ni to nije bilo dovoljno.

Treći meč finalne serije Zapadne konferencije igra se u Dalasu, u noći između nedjelje i ponedjeljka, od 02:00 po srpskom vremenu. Četvrti meč, na kojem bi Maveriksi mogli da imaju prvu šansu za plasman u veliko finale, na programu je u noći između utorka i srijede, od 02:30. Podsjećamo, na Istoku NBA ligi Boston vodi protiv Indijane (2:0), a u toj seriji za sada nema brejkova.