Košarka

Šok lista najboljih košarkaša na OI: Amerikanci jedva da su stavili nekog Srbina u Top 50!

Autor Goran Arbutina

Koliko Srba po vašem mišljenju zaslužuje mesto u top 50 košarkaša na Olimpijskim igrama u Francuskoj?

Izvor: STEFAN STOJANOVIĆ/ MONDO

Američki portal "SB Nation" izbacio je listu od 50 najboljih košarkaša koji će nastupati na Olimpijskim igrama u Francuskoj i među tih 50 igrača našla su se samo tri košarkaša Srbije! Očekivano, samo su se NBA igrači našli na spisku, pa je takođe među 50 najboljih na OI svoje mjesto našao Nikola Jokić, kao i Bogdan Bogdanović i Vasilije Micić. Ostali igrači Srbije nisu imali mjesta!

Posljednji na listi na 50. mjestu je Jorgos Papajanis, 49. je nekadašnji plejmejker Crvene zvezde Lorenco Braun, a onda slijedi Džej Ti Tor. Sudanac rođen u Americi tri godine ima epizodnu ulogu u Šarlot Hornetsima, prošle sezone je prosječno bilježio 3,8 poena po meču, a opet ga Amerikanci više cijene od Alekse Avramovića, Ognjena Dobrića, Nikole Milutinova, Vanje Marinkovića, Marka Gudurića, sve igrača sa ozbiljnim evroligaškim karijerama.

Od Vasilija Micića koji je dvostruki MVP Evrolige su prema mišljenju Amerikanac nabolji mladi Francuz Bilal Kulibali, ali i Venjen Gejbrijel centar iz Južnog Sudana, pa i Karlik Džouns i Japanac Juta Vatanabe! Zapravo su od Micića bolje kotirani i Juta Vatanabe na 42. mjestu, Bruno Kaboklo na 41. i nekadašnji centar Partizana Džok Lendejl na 40. mjestu!

Micić se našao na 47. mjestu liste, a Bogdan Bogdnaović na 20. a od njega su bolji Amerikanci, al i Franc Vagner iz Nemačke, Džamal Marej iz Kanade, Viktor Vembanjama, Rudi Gober i Šaj Gildžus Aleksandaer. Jedino od Nikole Jokića nema niko bolji! Stavili su ga na prvo mesto Amerikanci ispred Janisa Adetokumba i Šaja Gildžusa Aleksandera!

"Jokić je košarkaški genije u svakom smislu. On je jedinstven dodavač, najbolji poenter u reketu na svijetu i vjerovatno najbolji skakač na svijetu. Ima specijalnu sposobnost da napravi dobar šut za svoju ekipu svaki put kad pipne loptu. Srbija je bez njega na parketu osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu 2023. godine u Manili", piše o Jokiću.

Što se tiče Bogdanovića ovako je predstavljen: "Bogdanović je jedan od najboljih trojkaša u NBA. On je elitni šuter i pruža sjajnu dopunu Nikoli Jokiću i njegovim poenima unutar obruča za Srbiju."

Vasilije Micić je jedva ušao na ovu listu, a gledano po kriterijumima Amerikanaca i po tome što se na njoj nije našao skoro niko ko nije nastupao u NBA ligi teško da bi ga bilo da nije prošlu sezonu proveo u Oklahomi i Šarlotu. A evo kako su njega opisali: "Micić je jedan od najtrofejnijih bekova u Evropi. Došao je u NBA prošle sezone sa 29 godina. Bio je MVP Evrolige 2021. godine, dvostruki MVP finala Evrolige. Njegov posao je da dodaje lopte Nikolu Jokiću u timu Srbije", piše u ovom tekstu.

(МОNDO, N.L.)