Košarka

NBA priča o ovoj poruci: Bio si lavlje srce i skroman ratnik, cijeli grad ti je bio na leđima

Žoakim Noa se emotivno oprostio od svog prijatelja i saigrača Derika Rouza koji je završio igračku karijeru.

Izvor: Jonathan Daniel / Getty images / Profimedia

Gotova je jedna velika karijera. Derik Rouz, najmlađi MVP u istoriji NBA završio je svoj košarkaški put sa 35 godina. Heroj grada Čikaga koji je došao 2008. godine kao prvi pik, lokalni momak u kome su svi gledali novog Džordana otišao je malo drugačijim putem. Povrijedio se, mučio se sa zdravljem, ali ipak na momente i u godinama za nama pokazivao kakva je klasa. 

Sada se emotivno od njega oprostio Žoakim Noa. Sjajni francuski centar bio je njegov saigrač u Čikago Bulsima godinama. I on je tada bio jako mlad igrač, zajedno su rasli uz veterane Kirka Hajnriha i Luola Denga, uz Tajrusa Tomasa, kasnije Džimija Batlera, Tonija Snela... Sada je sjajni Francuz sa puno topline govorio o svom saigraču i prije svega prijatelju. 

"Nada je snažna emocija. Uvijek si bio nada u ljudskom obliku. Bilo je jasno šta si značio gradu i prije nego što si draftovan. Svi su znali gdje si pošao i gledali su te kako igraš. A kada su Bulsi dobili prvog pika 2008. godine svi su znali da dolaziš kući, grad je imao nadu. Bila je čast, privilegija i stvarno zadovoljstvo dijeliti teren sa tobom. Uspomene nikada neće biti zaboravljene. Priče za naredne dane! Način na koji si se ophodio kada su svetla sijala najjače je ono što najviše poštujem. Bio si zaista skroman ratnik. Imao si lavlje srce. Miran, a đavolski kompetitivan. Tokom utakmica su naše majke nervozno pušile cigarete, a ti si se držao odabranog kruga. Bio si najmlađi MVP u gradu koji ti je bio na leđima, ali si u srcu bio introvertan. Naša veza se još više razvila kada smo se suočili sa problemima. Nikada nismo uzeli titulu, ali kao saigrači i prijatelji samo hoću da kažem da sam zahvalan. Ne mogu da budem ponosniji što sam bio tu sa tobom brate. Zaslužuješ poštovanje, hvala ti na uspomenama. Kako smo starili nastavio si da budeš inspiracija kao muž i otac. Zaista si držao svoju ekipu zajedno i srećan sam zbog vas. Sada će te dobiti u punom radnom vremenu. Znam da će tvoje naredno poglavlje biti veće od igračke karijere jer nas sve inspirišeš. Košarke bilo ili ne, imaš brata za cijeli život", napisao je emotivni Žoakim Noa.