Košarka

Crveno-plavi u Ljubljanu idu po brejk! Počinje nova sezona ABA 2 lige: "Sutra je najbitnija utakmica sezone!"

Autor Dragan Šutvić

KK Borac Banja Luka u prvom kolu gostuje u glavnom gradu Slovenije.

Izvor: MONDO

KK Borac Banja Luka počinje svoju petu sezonu u ABA 2 ligi, a prvi rival, u novom formatu takmičenja, biće u Ljubljani ekipa slovenačke Ilirije, koja debituje u drugorazrednom jadranskom takmičenju (utorak, 20.00).

"Iliriju vodi iskusan trener Stipe Modrić, sastavljeni su od iskusnih igrača koji su igrali ABA 2 nivo. Tu su dva Amerikanca, ali i nekoliko mladih slovenačkih igrača koji imaju određeni kvalitet i potencijal. Imaju prednost domaćeg terena, mi dolazimo u Ljubljanu oslabljeni neigranjem Simanića, Ateljević se isto žali na sitne povrede, ali se nadamo da će biti u timu. Sigurno da to ne umanjuje naše šanse za pobjedu, očekujem tešku utakmicu, ali očekujem našu pobjedu", rekao je Šćekić na konferenciji za novinare pred put u glavni grad Slovenije.

Ua razliku od prethodnih nekoliko sezona, kada se ABA 2 liga igrala po principu "balona", sada je 16 timova podijeljeno u četiri grupe sa po četiri tima.

Prvoplasirani i drugoplasirani nastavljaju takmičenje u novoformiranoj grupnoj fazi, odakle će ponovo po dva tima steći pravo nastupa u nokaut-fazi, odnosno polufinalu.

Izvor: ABA liga j.t.d/Dragana Stjepanović

"Mislim da će sada biti zanimljivije, naravno najviše zbog publike. Nadam se da će publika to prepoznati i da će doći da nas podrži u što većem broju kad budemo igrali domaće utakmice. Jeste da prve dvije utakmice igramo u gostima, tek 31. oktobra igramo protiv Šibenke na domaćem terenu. Zlatibor i Šibenka su veoma iskusne i kvalitetne ekipe, sa većim budžetima, i mislim da smo u ovoj grupi mi i Ilirija približnijeg kvaliteta u odnosu na Zlatibor i Šibenku kojima prepuštam ulogu favorita", podvukao je Šćekić, dodavši:

"Imamo čvrstinu, mislim da možemo da igramo najbolju odbranu i da nam to daje šansu za borbu za sami vrh u grupi. Zanimljiv je sistem, već nas sutra čeka utakmica koju moramo da shvatimo kao finale finala. Sutra je najbitnija utakmica sezone i o tome pričamo već duži period, od starta priprema. Pričam sa igračima o važnosti, ako tamo napravimo brejk, napravićemo odličnu zalihu za ono što nam predstoji. Igramo prvenstvo od šest utakmica, ako uspijete da napravite neki brejk u gostima na početku, napravili ste veliki dio posla. Naravno da to ne znači da je posao završen, ali sigurno da daje ozbiljnu osnovu da možete predstojeće utakmice da dočekate malo mirnije."

Četiri dana poslije prve utakmice u ABA 2 ligi, KK Borac Banja Luka će gostovati ekipi Širokog, a prvi domaći meč u prvenstvu odigraće 12. oktobra protiv Bosne, kojom kao trener komanduje bivši strateg crveno-plavih Zoran Kašćelan.

Šćekić na raspolaganju ima plejadu mladih igrača koji će, kako kaže, dobijati priliku da igraju ne samo u Premijer ligi BiH, već i u ABA 2 ligi.

"Očekujemo mnogo od Kristijana, ali i od Šarića. Mislim da imaju kvalitet, nemaju iskustvo, tek su prešli u prvi tim. Godinu dana su i jedan i drugi uključeni u trenažni sistem prvog tima i malo ozbiljnije su se posvetili. To je jedan proces i očekujemo mnogo od njih u narednom periodu, kad se smire te neke povredice i slegnu prve impresije treninga prvog tima i uloge. Imaju ozbiljnu ulogu na treningu, imaće je i na terenu, tako da se nadam da će u drugom dijelu sezone pokazati svoj potencijal, što ne znači da i u prvom dijelu sezone neće imati minute. Tu su i Protić i Zirojević koji će dobijati malo više minuta u ligi BiH. Oslanjamo se na naše momke, na naše mlade snage, igrače koji su bili tu u mlađim kategorijama i pokušavamo da napravimo od njih nosioce igre za naredne godine", zaključio je Šćekić.

Izvor: ABA liga 2/Dragana Stjepanović

Ekipom će, kao kapiten, i ove sezone komandovati Srđan Gavrić.

"Uspješno smo završili pripreme i mislim da smo spremni za izazove koji nas očekuju. Ilirija je novajlija u ligi, ali imaju dosta poznatih igrača koji su igrali na ovom i na nivou iznad. Jako zahtjevna utakmica za nas, imamo problema sa visokim igračima kao što je i trener rekao, ali to je samo uzbuna za nas da zbijemo redove i nadoknadimo taj izostanak. Timski duh u ekipi je na visokom nivou, funkcionišemo kao jedna porodica i mislim da je to naša prednost. Jedva čekamo da dođemo tamo da odradimo posljednje treninge pred utakmicu i ako sve bude kako treba, vjerujem da ćemo upisati prvu pobjedu u sezoni", istakao je Gavrić.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)