Košarka

"Osam od deset trenera moglo da budu selektori, sad ne znamo nasljednika!": Pešić je ostao, ali ko poslije njega?

Svetislav Pešić je ostao na čelu selekcije Srbije, ali šta ćemo poslije njega?

Izvor: MN PRESS

Svetislav Pešić je ostao selektor košarkaške reprezentacije Srbije i odmah će morati da nastavi posao. Već u novembru se igraju dva meča sa Danskom u kvalfikacijama za Evropsko prvenstvo, a gostujući na TV Prva Aleksandar Kesar i Vladimir Stanković govorili su o tome. Jedan od najpoznatijih regionalnih košarkaških novinara Stanković se osvrnuo na to što je Svetislav Pešić rekao da se on neće baviti pitanjem svog nasljednika.

"Mislim da je to u datoj situaciji najbolje moguće rješenje, jer ako nije Pešić nisam siguran ko bi mogao da bude na njegovom mestu - nekako se suzio izbor. U nekadašnjoj jugoslovenskoj ligi od 10, 12 prvoligaških trenera, barem osmorica su mogli da budu selektori, danas je situacija potpuno drugačija. Nema tog trenerskog kadra, ta trenerska škola, u kojoj je Srbija bila lider, nekako se zagubila negdje, tako da još moramo da eksploatišemo stare kadrove, a Pešić je provjereni kadar, tu nema šta mnogo da se diskutuje. Nije dovoljno razmišljati, treba i raditi. Trebaju nam centri širom Srbije. U nekadašnjoj Jugoslaviji si u svakom gradu mogao da nađeš trenera koji će uspješno da obavlja taj posao i u perspektivi da bude i kandidat za selektora, Treba kopirati iz prošlosti ono što je bilo dobro, ali druga su vremena – narod je košarkaški i sportski prilično nestrpljiv i traži rezultat odmah. Međutim u sportu nema prečica, mora da se ide putem koji je sporiji, ali sigurniji. Mora da se stvara. Kad budemo imali jače centre u manjim gradovima u kojima će entizujasti treneri raditi i stvarati igrače, biće nam bolje i na nacionalnom planu", rekao je Stanković gostujući na "TV Prva". 

Košarkaški trener Aleksandar Kesar podržao je odluku Košarkaškog saveza Srbije da nastavi saradnju sa Svetislavom Pešićem. Istakao je da svi moramo da stanemo iza nacionalnog tima i da podržimo "orlove". Prvo na putu ka Eurobasketu, a onda i nadalje.  

"Ja podržavam odluku KSS-a koji je napravio napor da zadrži Svetislava Pešića poslije odličnih rezultata. Međutim... U situacijama koje se dešavaju na dnevnom nivou, gdje je odazivanje igrača diskutabilno, Pešiću su se svi odazvali. Mislim da će i za sljedeće Evropsko prvenstvo biti dobar odaziv – imaju dobru atmosferu, dobru hemiju, osvojili su medalje i neki logičan potez je bio da on ostane. Mislim da tu treba da se pronađe neko ime koje će uz Pešića da provede sljedeći ciklus, da imamo neko rješenje u kontiunitetu. Svi moramo da stojimo iza reprezentacije. Reprezentacija je jedini naš prozor u svijet i uspjeh reprezentacije pokriva sve ostalo", rekao je Kesar.