Košarka

Zvezda bez najboljeg na Real Madrid, sve oči uprte u Plavšića: "Pola tima" zna kako se dobija Kralj!

Autor Bojan Jakovljević

Crvena zvezda će u petom kolu Evrolige igrati protiv Reala u Madridu.

Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda gostuje Realu u Madridu večeras od 20.45 časova u petom kolu Evrolige. Biće ovo nešto drugačiji meč pošto tim iz Beograda u Španiju dolazi poslije tri pobjede u najprestižnijem takmičenju u Evropi i sa svega jednim porazom. Na drugoj strani, "kraljevski klub" ima neočekivani skor 2-2.

Izabranici Ćusa Matea nisu ostali dosljedni staroj slavi - na startu ligaškog dijela Evrolige pisali su poraze, a da situacija nije baš dobra u timu svjedoči i tabela ACB lige na kojoj Real ima isti skor i zauzima šestu poziciju. Dakle, vidjeli smo da španski velikan nije nedodirljiv kao prethodnih sezona. Ipak, crveno-bijelima neće biti lako...

Izvor: MN PRESS

Španci i crveno-beli su se sastali 17 puta u Evroligi, a večerašnji domaćin ima ubjedljivu prednost 12:5. Zvezda je posljednji put slavila 8. marta 2022. (65:62) i važno je znati da su i tada u timu bili Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Luka Mitrović, Branko Lazić i Nikola Kalinić. Na drugoj strani, Real će za susret sa Crvenom zvezdom imati oporavljenog Džanana Musu, uz naravno jednog od najboljih organizatora igre Evrolige i ujedno bivšeg igrača crveno-bijelih Fakunda Kampaca. Argentinac je trenutno drugi igrač po broju indeksnih poena i broju asistencija po meču.

Tako će vrlo važan zadatak tima sa Malog Kalemegdana biti da zaustavi svog nekadašnjeg asa. Ali jedini problem crveno-bijelih neće biti samo plej Reala, već i jedna od najboljih centarskih linija u Evropi...

Šta ćemo sa centrima?

Izvor: R. R./ATAImages

Trener Janis Sferopulos ne može da računa na možda i najkonstantnijeg igrača u timu - Džela Bolomboja koji se povrijedio u meču regionalnog takmičenja protiv Budućnosti iz Podgorice. Koliko je bivši igrač CSKA iz Moskve važan za tim sa Malog Kalemegdana potvrđuje i statistika, tokom prošle sezone prosječno je bilježio 10,2 poena po susretu i šest skokova. A, koliko je napredovao takođe potvrđuju brojke - u prva četiri meča prosječno je davao 12,5, bilo bi i više poena na kontu Rusa, ali je u prvom meču sa Parizom postigao svega šest, dok je u ostale tri utakmice bio dvocifren.

Međutim, važan poenterski učinak Bolomboja nije jedini problem Zvezde. Druga stavka koja zabrinjava je činjenica da crveno-bijeli nemaju mnogo opcija kad je u pitanju centarska linija. Dakle, iskusni Luka Mitrović će pred sobom imati izuzetno težak zadatak... Ali treba očekivati da će u igru ući i Uroš Plavšić. Momak koji je prošle godine bio lider Mege i ovog ljeta osvojio bronzu na Igrama u Parizu nema zavidnu ulogu u novom klubu.

Izvor: MN PRESS

Plavšić je za ekipu sa Malog Kalemegdana odigrao pet utakmica, ukupno je proveo 43 minuta na terenu i postigao sedam poena, a sada će u reketu morati da kontroliše najbolje centre Evrope. Real će u timu imati Edija Tavaresa, Serža Ibaku i Elija Endijajea. Možda će se inat koji je stekao u Megi, kad su omladinci pobjeđivali favorite naspram sebe, večeras probuditi u njemu, pa će onaj prošlogodišnji prosjek od 15,7 poena po meču i 7,8 skokova napokon postati realnost.

Ipak, treba biti svjestan i centarske linije Reala. Tavares je ove sezone dobio jedan od najvećih ugovora u Evroligi, pa je odmah jasno koliko "bijelima" znači da momak sa Zelenorotskih Ostrva ostane dio tima. Potom iskusni Ibaka... Da su godine samo broj posvjedočio je u utakmici protiv Partizana u kojoj je bio jedan od najefikasnijih sa 15 poena. Sa 35 godina prosječno bilježi 7,3 poena i vrlo važnih 3,8 skokova. Možda najmlađi, ali ne i najmanje bitan je Endiaja koji je takođe zablistao protiv crno-bijelih iz Beograda kad je meč završio sa 10 poena.

Kako zaustaviti Real?

"Odbrana, naravno dobra odbrana..."

Real ne izgleda dominantno kao prethodnih sezona, ali će svakako biti veoma teško nadmetati se sa "kraljevima". Kako zaustaviti magičnog Kampaca i ekipu? Vjerovatno je najbolji odgovor dao Rokas Gedraitis.

Izvor: MN PRESS

Litvanac ima rješenje: "Odbrana, naravno dobra odbrana", nasmijao se i dodao: "Znamo koliko su dobri. Naravno, imaju uspone i padove kao i svaki tim. Imaju dobru rotaciju u ekipi. Mi moramo da igramo kao tim, prvenstveno u odbrani i mislim da će sve biti dobro", zaključio je Gedraitis.

Gdje je prenos?

Izvor: MN PRESS

Utakmicu možete pratiti uživo u tekstualnom prenosu uz MONDO ili na Sport klubu 1. Meč je na programu u 20.45 časova.