Košarka

Zadrani i dalje na ''nuli'' - Mornaru ''morski derbi'' ABA lige

Autor mondo.ba

"Grad koji je stvorio košarku" i nakon sedmog kola jadranskog takmičenja bez premijerne pobjede svojih igrača. Barani, pak, sa druge strane, imaju četiri, od čega je tri zabilježio u "Topolici".

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Crnogorski vicešampion Mornar iz Bara vratio se večeras na pobjednički kolosijek u jačem rangu ABA lige.

Nakon što su u prošlom kolu poraženi u Železniku (77:70), Barani su se trijumfima vratili "u svom dvorištu", savladavši Zadar (95:86), koji tako ni iz sedmog ovosezonskog pokušaja nije uspio da priredi radost svojim simpatizerima:

MORNAR – ZADAR 95:86

Tim Mihaila Pavićevića tako će u dobrom raspoloženju dočekati sljedeće kolo i gostovanje Crvenoj zvezdi, aktuelnom regionalnom vladaru, koji u ovim trenucima gostuje Partizanu u prvom vječitom derbiju u sezoni.

Samo 94 gledaoca imala su čast da večeras budu na tribinama "Topolice" i posmatraju duel vicešampiona Crne Gore sa "fenjerašem" prvog razreda regionalnog takmičenja.

Pomenuti dvocifreni broj gledalaca vidio je, istina, 95 poena za jedno poluvrijeme (na semaforu je nakon dva desetominutna kvartala bio ispisan rezultat 49:46), ali i svojevrsni rat za svaki poen.

Naime, tokom prve dvije četvrtine, ni jedni ni drugi nisu uspjeli da steknu više od pet poena prednosti u odnosu na rivala!? Puleni Mihaila Pavićevića su, kada je taj period u pitanju, bili maksimalno pet koraka ispred Zadrana (47:42), zahvaljujući mini-roli nekadašnjeg člana "stare" Cedevite Džejkoba Pulena.

Sa druge strane, gostujući sastav, u prednosti je bio u par navrata, ali - ne većoj od samo jednog poena (9:10, 24:25, 32:33, 41:42).

Prva tri-četiri minuta treće dionice protekla su u dobrom šuterskom ritmu i jednih i drugih.

Mađarski košarkaš u taboru Zadrana Akoš Keler dva puta je bio precizan van linije od 6,75 metara, dok su za domaće trojke u tom intervalu pogodili "stari lisac" Damir Markota i već pomenuti Pulen, koji je, odmah potom, pogodivši četiri vezana slobodna bacanja, odveo svoj tim na prijatno odstojanje od 12 koraka (64:52).

Međutim, nije se predstavnik Hrvatske predao pri prvom pravom naletu Mornara.

Uspjeli su gosti do ulaska u posljednji period da prepolove zaostatak (76:70), međutim domaćin je u narednih 5-6 minuta uspio da im skreše krila i "usmjeri svoj brod u sigurnu barsku luku".

U tom periodu, Pavićevićev tim je, naime, iskreirao seriju 11:2 za 87:72 na semaforu "Topolice", što je, pokazali su naredni minuti, bilo sasvim dovoljno za opušteno i ležerno privođenje utakmice kraju.

Kad je riječ o poenterskom učinku, u Mornaru je prednjačio Derik Nidam sa 21 poenom, Džejkob Pulen je postigao 20, a njihove odlične role ispratili su Milko Bjelica (13) i Damir Markota (12).

Kod Zadrana su, takođe, četiri igrača kraj svog imena upisala dvocifren broj poena. Martin Junaković je postigao 19, Domagoj Vuković 16, Ive Ivanov se zaustavio na 13, dok je 11 zabilježio Akoš Keler.

ABA LIGA – 7. kolo

Subota:

Igokea – Budućnost 72:83

Cedevita Olimpija – FMP 93:89

Nedjelja:

Mega Bemaks – Primorska 73:79

Mornar – Zadar 95:86

Partizan NIS – Crvena zvezda mts (20.00)

Ponedjeljak:

Cibona – Krka (18.00)

TABELA: Budućnost 6-1, Cedevita Olimpija 6-1, FMP 5-2, Primorska 5-2, Mornar 4-3, Crvena zvezda mts (-1) 4-2, Partizan NIS (-1) 4-2, Krka (-1) 3-3, Igokea 1-6, Mega Bemaks 1-6, Cibona (-1) 1-6, Zadar 0-7.