Košarka

Kako je Duda pomogao da Kokoškov postane selektor i gdje je "puklo" u Kini

Autor Mladen Šolak

Legendarni Dušan Ivković bio je aktivan učesnik pregovora sa novim selektorom, kao što je bio u toku i sa dešavanjima na Svjetskom prvenstvu 2019. "Da Igor nije rekao, ja ne bih ni spomenuo..."

Izvor: MONDO/M. Šolak

Tokom promocije na mjesto selektora reprezentacije Srbije, Igor Kokoškov je već u prvim rečenicama naglasio da je Dušan "Duda" Ivković imao veliku ulogu u njegovom dolasku na klupu "orlova".

Legendarni srpski stručnjak pratio je "press" iz prvog reda i lično je došao da pruži podršku novom selektoru, na novom početku.

Nakon što mu je Kokoškov izrazio zahvalnost za pomoć, Ivković je u razgovoru sa novinarima govorio o svojoj ulozi u promociji mladog šefa struke Srbije.

"Tu nema nikakve misterije i mistike. Vjerujem da cijela naša košarkaška nacija nesumnjivo zna da je Igor Kokoškov bio najbolje rješenje. Kako mi je Saša Danilović prenio, jednog momenta je djelovalo da su ti pregovori stali, jer on nije dobio dozvolu Luka Voltona da taj posao radi. U tom slučaju trebalo je otprilike da se odustane i da vidimo otprilike koje bi bilo novo rješenje". 

Uz objašnjenje da nema nikakvu odgovornost u KSS, već da je uvijek spreman da pomogne savjetom, Ivković je otkrio šta je poručio u tom kriznom trenutku pregovora.

"Moj savjet je bio: 'Ej, nemoj da odustanemo'. Bilo je potpuno jasno da je to najbolje rješenje. Isto tako, znam kroz razgovore i intervjue koliko je Igor to želio, da mu je to životni san. Tad sam otprilike objasnio: 'Slušaj, vrlo dobro znam šta se dešava u Americi, kako razmišlja Amerikanac, kako razmišlja superstar i taj superstar kada promijeni sredinu, ta ljudska i igračka prava se poštuju, pa će i Lebron dobiti trejd ako je nezadovoljan. Ili Dejvis'.

Poruka Kokoškovu je bila kratka i jasna:

"Rekao sam 'Hajde probaj to da uradiš, jer ti je to životni san, bićeš mnogo bolji u svom poslu'".

Epilog je poznat.

"On mi je zahvalio, onda je obnovio te razgovore, a onda je uspio. Čak sam mu predložio i rekao da smo spremni da napravi stručni štab i da oni vode taj tim kroz prozore. I tu smo bili uporni, u smislu postojanja 'A' i 'B' plana, čak i uz prijedlog da se uključi za predolimpijski turnir i on je stvarno poslije toga uspio da dobije sve dozvole. A, treba da razumijemo i Sakramento, oni imaju dosta problema, bilo je raznih negodovanja publike u tim trenucima, a treba pustiti asistenta u takvoj klimi i atmosferi u klubu. Nije bilo lako. Ni Divcu nije bilo lako i mislim da smo tu uspjeli".

Ipak, Ivković ne želi da preuzima najveće zasluge.

"Ne vidim da je tu bila neka moja specijalna uloga, pa eto kako se dogodilo. Da on to nije spomenuo, ja to ne bih ni pominjao".

Tokom konferencije za novinare, Kokoškov je rekao da je od legendarnog "Dude" dobio savjet da vodi računa o odnosu i komunikaciji sa igračima. Nekadašnji, trofejni selektor rekao je da novi trener "orlova" već zna dobro koliko je to važno.

"Igor je trener koji ima veliki autoritet i veliko iskustvo. Viđali smo se po turnirima još dok je vodio reprezentaciju Gruzije, znamo kako je preporodio slovenačku reprezentaciju. I od Rendolfa, koji je u vrijeme Lokomotive delovao kao egoista i klasičan puvač, izvinite na izrazu, napravio je igrača bez koga ne može Real Madrid".

Ivković je na tom mjestu još jednom naglasio značaj timske hemije, a utisak je da je ona nedostajala na Svjetskom prvenstvu u Kini.

"Tim se ne stvara za jedno takmičenje. Volio bih da između dva olimpijska turnira Igor uspije da napravi takvu reprezentaciju gdje će prije svega da se vidi njegov lik i djelo - i individualno i tehnički, taktčki... Ne bih da govorim o Svjetskom prvenstvu. Bio sam u toku, kao što sam i sada. Saša Đorđević je držao nešto i to čuvao za najvažniju utakmicu, za četvrtfinale i kad je to htio da prikaže, da to eksplodira, hemija je pukla. Sve je jasno", kratko se osvrnuo Ivković.

Uz lijepe želje struke, navijača i medija, reprezentacija će se ove srijede u Finskoj pripremati za sutrašnji meč protiv domaćina, na početku kvalifikacija za Eurobasket 2021. Tako će početi nova era "orlova", pod vođstvom Igora Kokoškova.

Tagovi