Košarka

Novi problem u Zvezdi: Ekipa ide u Španiju, Šakota ostaje u Beogradu!

Autor Nebojša Marković

Glasine o zdravstvenom problemu trenera crveno-belih koje su se raširile gradom jutros, nažalost potvrđene su predveče uoči poslednjeg treninga šampiona Srbije pred put u Španiju.

DRAGAN SAKOTA, trener kosarkasa Crvene zvezde, na utakmici Evrolige protiv CSKA, u Beogradskoj Stark areni. Beograd, 21.02.2020. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Evroliga, Crvena zvezda, CSKA Moskva
Izvor: MN PRESS

Glasine o problemu Dragana Šakote sa zdravljem koje su se raširile gradom jutros, potvrđene su nažalost u kasnim popodnevnim satima pred početak poslednjeg treninga košarkaša Crvene zvezde pred put u Vitoriju.

Trener neće otputovati sa ekipom na utakmicu sa Baskonijom u četvrtak uveče u "Buesi".

"Imam upalu spoljnih vena leve noge, što je posledica ovih konstantnih putovanja. To je problem koji će se rešiti, ali privremena mera je da ne putujem sa ekipom u Baskoniju", izjavio je Šakota novinarima pred trening u utorak i dodao:


"Utakmicu će voditi Gavrilović. Mi smo zajednički sve pripremili. neće sve ovo mnogo uticati na ekipu".

2-4 Milan Tomić

5-6 Andrija Gavrilović

17-12 Dragan Šakota

Po informacijama do kojih je naš reporter došao na otvorenom treningu Crvene zvezde, Dragan Šakota će pauzirati 15-20 dana zbog ove upale. Crveno-beli bi u tom periodu trebalo da igraju protiv Baskonije, veoma važan meč sa Cedevita Olimpijom, kao i duplo kolo u Evroligi (Fenerbahče i Makabi).

U ovom trenutku nije poznato kako će zabrana ulaska u avion uticati na Šakotin učinak tokom drugog boravka na klupi crveno-belih započet pre 94 dana ohrabrujućom pobedom nad Mornarom u Beogradu, a trenutno opterećen vezanim porazima na gostovanju Mornaru u ABA ligi, reprizi finala Kupa od Partizana i, na kraju, CSKA u Evroligi.

Skor 67-godišnjeg Beograđanina u ovom trenutku iznosi 17-12 i može se razdeliti na respektabilnih 7-8 u evroligaškoj konkurenciji, jako važnih 8-3 u trci za plej-of pozicijama u regionalnoj ligi i naizgled pozitivnih 2-1 na završnom turniru Kupa, gde je taj jedan poraz značio i gubitak prvog trofeja u sezoni, koji je pripao najvećem rivalu.

Nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore povratkom na Mali Kalemegdan posle nekompletne dve sezone u periodu od 2005. do 2007. godine nije samo promenio stil igre, već i takmičarski sastav ekipe kojoj je, formalno, bio treći trener ove sezone.

Sa dve pobede u šest utakmica na startu pod vođstvom osvajača dva trofeja iz sezone 2018/19, Milana Tomića, a potom punih 11 takmičarskih mečeva pod vođstvom njegovog asistenta Andrije Gavrilovića. crveno-beli zaleteli su se sa iskusnim stručnjakom do sedam uzastopnih pobeda - sve do trenutka kada je šampion Srbije trebalo da poentira u 48 sati košarke u "Areni" protiv gostiju sa začelja tabele Evrolige i formalno zakorači u plej-of grupu.

Dogodilo se sve suprotno, Žalgiris je bio bolji u 40, Alba u 45 minuta igre pred razočaranom zvezdaškom publikom, koja se od tada poradovala evroligaškom pobedom samo u utakmici sa Himkijem - jednoj u poslednjih sedam kola.

Izvor: MN PRESS


Iako su rezultatski dragocene pobede nad Igokeom u gostima i Partizanom kod kuće pred odlazak u Niš najavljivale drugačije rezultate u aktuelnom periodu, koji je obeležio i potpisivanje ugovora sa (ne)spremnim Kalinom Lukasom, za kog je Šakota rekao da "tvrdi kako je igrao košarku" i prebacivanje Ognjena Kuzmića i dugo "zamrznutog" Filipa Čovića u redove FMP Železnika, Crvena zvezda je zapravo izgubila i momentum i Kup i važnu utakmicu u Baru, pa je promena trenera odjednom ponovo postala tema u klubu i oko njega.

Dok se govorilo o tome ima li Šakota snage da obezbedi klubu povratak u Evroligu u konkurenciji Partizana i Budućnosti, ispostavilo se da su razlozi za eventualnu treću promenu na klupi ove sezone drugačije prirode.

U februaru 2018, Šakota je prihvatio poziv AEK-a da se vrati trenerskom poslu, što je završeno jednom od najboljih sezona u istoriji "trećeg kluba" iz Atine - pobedom nad Olimpijakosom za momentalni trijumf u Kupu Grčke, a potom je u vitrine dojučerašnjeg drugoligaša unet i trofej osvajača FIBA lige šampiona.

U decembru 2019, Šakota je prihvatio poziv Crvene zvezde da se vrati u rodni grad, ali...