Košarka

Barcokas veruje: Pokuševski će pokušati i USPETI na draftu!

Autor Pavle Knežević

Trener Olimpijakosa veruje u mladog Srbina

Izvor: MN PRESS

Aleksej Pokuševski tek je napunio 18 godina, a njegovo ime se sve češće pominje kada je NBA draft u pitanju.

Trener njegovog kluba, Jorgos Barcokas veruje da bi mladi Srbin sa grčkim državljanstvom mogao da bude izabran na ovogodišnjem draftu i da napusti Evropu.

"Mislim da će Aleksej Pokuševski ući u draft i verujem da će biti izabran", rekao je Barcokas u intervjuu za Jurohups.

On je rekao da skauti iz NBA gledaju svaki njegov trening, kao i da mu stiže brdo poziva iz SAD o njemu. Objasnio je i zašto.

"Veliki je pritisak trenutno u NBA po tom pitanju, jer niko ne želi da propusti sledećeg Nikolu Jokića ili Luku Dončića. Njih dvojica su stvorili anksioznost u NBA klubovima, koji se sada pitaju zašto je Dalas izabrao Dončića ili Denver debelog tipa koji sada maltene ima tripl-dabl prosek", priča Barcokas.

"Sada hoće da pronađu sličan slučaj u Evropi i zato je svaki igrač sa potencijalom pod lupom. A Pokuševski je tačno to: viši je od 2.10 u patikama, ima veliki raspon ruku i sjajne košarkaške instikte. Odličan je sa loptom u rukama, može da šutira ili dodaje, može da igra pik en rol, a može i da vodi loptu", opisao je trener Olimpijakosa.

Barcokas je rekao da je potencijal zapanjujući, ali da igrač trenutno nije spreman za NBA.

"Sa druge strane, ima probleme sa nedostatkom 'fizikalija', što je prirodno. A i pitanje je koju poziciju može da brani, a samim tim i da igra u NBA. Pitali su me, na primer, može li biti sledeći Bjelica? Ili sledeći Novicki? Ono što sigurno mogu da kažem jeste da sam iznenađen njegovim košarkaškim koeficijentom inteligencije", rekao je Barcokas.

Trener crveno-belih zna šta je ključno za razvoj igrača.

"Okolina će imati ključnu ulogu, jer je on i dalje klinac. A tu su i njegove radne navike. Ima potencijal. Mislim da nije spreman da igra u NBA, a moraće da ode u tim koji će da radi sa njim i razvije ga u sledeće dve do tri godine", rekao je Barcokas.

Pokuševski je u Evroligi odigrao manje od dva minuta, ali je u razvojnom timu Olimpijakosa među liderima u drugoj ligi.

Aleksej Pokuševski skauting
Izvor: YouTube/NBA DRAFT JUNKIES