Košarka

Pobuna u NBA: Ja ustati sa klupe neću!

Autor mondo.rs

"Napišite baš tim riječima", odgovorio je "Dejm".

Izvor: MATTHEW STOCKMAN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA, Guliver

"Ako nas zaista vraćaju samo da bi 'dodali par utakmica do plej-ofa' i šalju sve tamo da igramo besmislenu košarku bez prave šanse da se borimo za plej-of, doći ću samo zato što sam dio tima", reagovao je Damijen Lilard na priče o nastavku NBA sezone i dodao:

"Mogu odmah da vam kažem da neću igrati.", poručio je iz Oregona jedan od najvećih šutera današnjice i ponovio:

"Neću učestvovati u tome. Napišite tako, baš tim riječima".

Lilard je "clutch" (sport)
Izvor: YouTube

Nešto drugačijim riječima, legendarni Čarls Barkli potvrdio je da sezona 2019/20 neće biti "puštena niz vodu", već dovršena utakmicama u jednom ili eventualno dva grada.

"Donijećemo konačnu odluku naredne nedjelje. Ono što već znam iz razgovora sa šefovima je da ćemo ponovo igrati košarku. Pitanje je samo Florida i Las Vegas ili samo Florida", potvrdio je legendarni as, koji i sam čeka povratak na posao komentatora-zabavljača na mreži TNT.

"Dejm", međutim, nije revoltiran zbog toga što će sezona biti nastavljena, već kako će biti nastavljena.

Poslije dva mjeseca razmatranja da li je bolja opcija sa 20-ak ligaških utakmica i skraćenim plej-ofom ili ona bez ligaških mečeva, ali punim plej-ofom, komesar Adam Silver i njegovi saradnici navodno su izabrali treću - prvo malo liga, pa onda ono pravo.

Pošto je 60 bio nedovoljan, a 82 nedostižan broj, izračunali su da je 70 idealna mjera u ovom trenutku, poslije čega je ostalo samo da prelome da li će baš svih 30 timova poslati u "Diznilend" ili će ovih 15 sa Zapada, ipak, u "grad kocke".

Svjestan šta to znači za šanse Portlanda Trejblejzersa, koji bi teško nadoknadili četiri pobjede zaostatka za osmoplasiranim Memfis Grizlisima i da se korona nikada nije dogodila, Lilard je jasno i glasno poručio da neće biti sparing partner drugima, kada već njemu nije dozvoljeno da se bori za plej-of.

"Ako nam ne budu dali šansu da se borimo, pojaviću se na poslu, biću na svakom treningu, neću se odvajati od tima, ispuniću sve svoje obaveze, a onda ću mirno presjediti na klupi svaku utakmicu", ponovio je, ne ostavljajući prostor da se predomisli.

Kaže da postoje i druge mogućnosti, pod kojima bi rado igrao, ali...

"Da su organizovali nekakav turnir, da bude odigrano sa stilom, da se igra košarka za mjesto u plej-ofu, bilo bi idealno za sve", rekao je "klačer" koji je prošle sezone izbacio Oklahomu trojkom sa devet metara u posljednjoj sekundi, preko ruke Pola Džordža, a onda poveo ekipu do finala konferencije kroz sedam dramatičnih utakmicsa sa Denverom, od kojih je jedna završena poslije četiri produžetka.

Lilard ispratio OKC (sport)
Izvor: YouTube

Danas, kaže da tako nešto ne bi bilo moguće.

"Ne, nisam trenirao, jer sam poštovao pravila. Nisam baš bio iz fazona da upadam u tuđe sale za trening dok ljudi oko nas umiru i razboljevaju se masovno. Kako da znam da je uopšte očišćeno to mjesto?", odgovorio je pitanjem na pitanje o fizičkoj spremi i kondiciji na 75 dana od posljednje utakmice.

"Nisam želio da se nađem u toj situaciji", dodao je i priznao da nije očekivao povratak na parket prije jeseni.

"Nisam očekivao da će biti ovako, ali sam spreman da se vratim. Želim da igram što prije. Ali, ako su ligi potrebni samo plej-of timovi, a mi da služimo za trening, onda se okrećem svom ljetnom režimu treninga", "odjavio se" Lilard.

Prema aktuelnoj slici na Zapadu, u prvom kolu bi se sastali Denver Nagetsi i Hjuston Roketsi, ali je i poredak timova u gornjem dijelu tabele takav da, čak i u deset utakmica do plej-ofa, svašta može da se promijeni.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.