Košarka

Igrač Bostona vozio 15 sati da poruči: NE MOGU DA DIŠEM!

Autor Pavle Knežević

Protesti potresaju Ameriku, u njih su uključene i sportske zvijezde

Izvor: Guliver/Getty Images/Adam Glanzman

Dok SAD podrhtavaju od protesta zbog ubistva Džordža Flojda, u njih se uključuju i mnoge poznate ličnosti, među kojima su i sportisti.

Zvijezda Seltiksa Džejlen Braun vozio je 15 sati od Bostona do Atlante da bi predvodio mirni protest u svojoj rodnoj državi zbog smrti 46-godišnjaka kome je policajac devet minuta držao koljeno na vratu i tako ga ubio, uprkos protestima Flojda da ne može da diše.

Braun je rođen u Marijeti, koja je udaljena oko 20 minuta vožnje od Atlante.

"Vozio sam 15 sati da bih došao do Džordžije, moje zajednice. Ovo je miran protest. To što sam javna ličnost, NBA igrač me uopšte ne isključuje iz razgovora. Prvo i osnovno, ja sam Crnac i član ove zajednice. Odrastao sam na ovom tlu, želim to da kažem kao prvo i osnovno", rekao je Braun u videu na Instagramu u subotu uveče.

Braun je pozvao i druge da mu se priključe i drugi u mirnoj šetnji kroz Atlantu. Među onima koji su došli su i dvojica rođenih u Džordžiji, bek Indijane Malkolm Brogdon i reper Lil Jahti. Inače, Braun i Brogdon su potpredsjednici Sindikata NBA igrača.

Braun je nosio transparent na kome je pisalo "NE MOGU DA DIŠEM". On je rekao da je svrha protesta da se podigne svijest o "nekim nepravdama" koje pogađaju Crne žene i muškarce.

On je istakao i poruku na Tviteru, u kojoj je napisao da "više nije prihvatljivo biti samo posmatrač".

"Naši glasovi moraju da se čuju. Imam 23 godine i ne znam sve odgovore, ali osjećam se isto kao što se svi osjećaju", rekao je Braun.