igra se, borba se nastavlja

Pobuna u Orlandu, oglasila se i liga: Igra se u petak ili subotu, ali nije kraj borbe

Autor Pavle Knežević

Funkcioner NBA lige i zvanično je objavio prethodne navode o nastavku lige

Izvor: KEVIN C. COX/GETTY IMAGES NORTH AMERICA, Guliver

Igrači, funkcioneri i vlasnici klubova dogovorili su se danas da se NBA ipak nastavi u "mehuru" u Orlandu, a da će košarkaši pronaći nove načine da pošalju svoju poruku društvene pravde.

Sada se oglasila liga i zvanično, odnosno njen izvršni potpredsednik Majk Bas, koji je najavio i nove sastanke.

"Utakmice NBA plej-ofa koje su bile zakazane za večeras neće se igrati. Nadamo se da ćemo nastaviti takmičenje u petak ili subotu", napisao je Bas u saopštenju i dodao:

"Zakazana je video-konferencija za danas popodne (u toku noći po centralnoevropskom vremenu) na kojoj će učestvovati grupa NBA igrača, kao i predstavnici sindikata igrača, zatim predstavnika lige, kao i predsednika komisije za radna pitanja NBA Majkla Džordana i na njoj će se razgovarati o sledećim koracima".

"Pobuna" igrača u "balonu" nastala je nakon što je policija pucala i ranila američkog crnca Džejkoba Bleka. On je upucan sa sedam metaka u leđa dok je bio nenaoružan.

To se desilo dok se još nije smirila situacija nakon protesta zbog ubistva Džordža Flojda krajem maja. Od tada u većim (i manjim) gradovima SAD traju protesti u kojima se traži društvena pravda, rasna jednakost i reforma policije.

NBA igrači su bili među najglasnijima u tim protestima, a prvi korak u sredu napravili su igrači Milvokija, koji su objavili da neće igrati sa Orlandom. Nakon toga su otkazane sve utakmice zakazane za taj datum.

Tagovi