Ostali sportovi

Predsjednik Vaterpolo saveza RS: Odluka o zabrani van pameti, ali posljednju riječ daće Okružni sud!

Autor Dragan Šutvić

"Proces se nastavlja", ističe Slobodan Grahovac

Izvor: Screenshot

Inspektorat RS zabranio je djelovanje Vaterpolo savezu Republike Srpske, sve dok "u rad Saveza i Skupštine VS RS bude uključen banjalučki klub".

Republički inspektor je odluku donio juče, a kako se ističe, svaka povreda ove zabrane predstavlja krivično djelo, a djelovanje je zabranjeno i klubovima koji su trenutni članovi VS RS – Banjaluci, Fortuni – Borac i Studentu.

Slobodan Grahovac, predsjednik VK Banja Luka i VS RS, ističe za MONDO da ovim potezom Inspektorata, ovaj proces nije završen.

"Nije to u redu, ali oglasićemo se po ovom pitanju posebnim saopštenjem. Postupak se nastavlja, a dalje sve ovo ide na sud. Okružni sud treba da donese odluku, a Skupština VS RS je donijela odluku da će postupiti po odluci nadležnog Suda. Inspektorica je donijela odluku da zabrani rad Saveza, što je van pameti. Ima tu i političkih pritisaka sa strane...", rekao je Grahovac.

Sve je krenulo, ističe Grahovac, onog trenutka kad je "izvršen puč u Vaterpolo klubu Banja Luka".

"Vaterpolo klub Borac u stvari čine bivši igrači Vaterpolo kluba Banja Luka, to treba znati. Davor Josipović je izveo puč u klubu putem političkih veza i pritisaka na Ministarstvo i Inspektorat, i donesene su te odluke, a odluka je dva puta bila i srušena. Nije nikakav problem, mi poštujemo pravosudni sistem Republike Srpske, ne prejudiciramo šta će se desiti. Već je podnesena tužba Okružnom sudu i ako oni odnesu odluku da budu primljeni, biće primljeni, bez obzira što je to razbijanje vaterpola u Banjaluci i razvoj vaterpola u Sarajevu. Pocijepaš jedan klub i šta? Pocijepaj Rukometni klub Borac, pa ćeš vidjeti šta ćeš dobiti... Radilo se o kadetima i juniorima Vaterpolo kluba Borac koje je ovaj (Davor Josipović, op.a.) okrenuo na svoju stranu. Svaki trener pionira i kadeta u klubovima misli da je najpametniji i da od jednog kluba može da pravi dva. A vidjeće se situacija za dvije-tri godine, svi će se onda pitati a što će vam dva vaterpolo kluba, što se ne udružite pa ne bude jedan? Je li ima igrača za dva? Nema ni za jedan."

U Zagrebu je, ističe Grahovac, "zabranjeno formiranje drugih vaterpolo klubova", a da je to saznao od predsjednika Stručnog savjeta Srbije. 

"To sam čuo od predsjednika Stručnog savjeta Srbije, prekopirali su tu stavku iz Zagreba 'zabranjeno formiranje drugih klubova'. Možeš ti osnovati, ali neće da te prime u savez zato što cijepaš termine za treninge, za bazen. Kako će se podijeliti termini između vaterpolo klubova? Nikako. Da svi treniraju po 15 minuta? U tome je stvar."

"OVA MINISTARKA NIŠTA NIJE URADILA, DRAGO MI JE ŠTO ODLAZI ZA DVA-TRI DANA"

Slobodan Grahovac ogorčen je, kako tvrdi, i radom sadašnje ministarke porodice, omladine i sporta RS Sonje Davidović, za koju čak najavljuje i da će uskoro napustiti tu funkciju.

"Baš mi je drago što će ova ministarka otići, ionako ništa nije uradila za sport. Slobodno to napišite, takvi ministri nam nisu potrebni, ako cijepaš sport u Republici Srpskoj i razvijaš sport u Sarajevu... Pisali smo joj, ispred Vaterpolo kluba Banja Luka, dopis da pomogne klubu, pogotovo zbog paralelnih veza koje RS ima sa Srbijom. Ništa nije učinila po tom pitanju, ali otići će i ona za dva-tri dana..."