Ostali sportovi

U januaru dvomeč sa Estoncima, selektor Šuman na oprezu: Sa njima smo ranije imali problema

Autor Dragan Šutvić

Kvalifikacioni mečevi za prvenstvo Evrope igraju se 6. i 10. januara

Izvor: Promo/RS BiH

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine susretima protiv Estonije početkom januara naredne nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

U prvoj utakmici, izbaranici selektora Bilala Šumana će 6. junaura gostovati u gradu Polva, dok će četiri dana kasnije Estonce ugostiti u Bugojnu.

U drugoj kvalifikacionoj grupi, rukometaši BiH do sada su odigrali jedan meč protiv Njemačke, od koje su 5. novembra u Diseldorfu poraženi sa 25:21, dok je utakmica sa Austrijom odgođena.

Iako su Estonci poraženi u oba uvodna susreta kvalifikcija, od Njemačke 35:23 i Austrije 31:28, selektor Šuman vjeruje da rival mora da se respektuje.

"Imaju igrače koji igraju u Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, tako da uopšte ne izgledaju loše. U dvije prve utakmice nije im igrao najbolji igrač Mait Patrail, što ne znači da neće i protiv nas. Imali smo problema s njima u prošlosti, ali ako budemo kompletni i na našem nivou, dvije pobjede ne bi trebalo da dođu u pitanje", istakao je Šuman.

Po njegovom mišljenju, za plasman na Evropsko prvenstvo, bh. timu su potrebne pobjede u oba duela sa Estonijom, kao i jedna protiv Austrije.

Okupljanje reprezentacije planirano je za 29. decembar, dok će ekipa 3. januara potovati u Estoniju.

Po dvije najbolje reprezentacije iz osam grupa i četiri najbolje trećeplasirane izboritće nastup na EP 2022. godine. Četiri već imaju direktan plasman.

Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj igraće se od 13. do 30. januara 2022. godine.

(mondo.ba/agencije)

Tagovi